Cristian Costea, medic specialist Gastroenterologie: Stresul amplifica refluxul gastroesofagian! Simptome si recomandari!
De la fluturii pe care îi simtim in stomac inainte de o intalnire si pana la durerile date de refluxul gastro-esofagian in urma stresului de la serviciu, sistemul gastrointestinal demonstreaza ca este extrem de sensibil la emotii.
Refluxul gastro-esofagian – sau arsurile din capul pieptului – iata unul dintre simptomele pe care le simtim uneori inainte de o intalnire importanta. Ce se intampla, de fapt? Unele studii au demonstrat ca stresul stimuleaza anumite zone ale creierului care, ca raspuns, activeaza receptorii de durere din esofag.
In felul acesta, pentru persoanele stresate orice picatura de acid ajunsa din intamplare in esofag genereaza dureri mult mai mari decat in mod normal, unei persoane linistite. Asa se explica, spun specialistii de ce persoanele stresate au doar simtomele refluxului gastro-esofagian, nu si boala.
Pentru mai multe detalii am cerut parerea domnului doctor Cristian Costea, medic specialist Gastroenterologie la Spitalul Judetean Satu Mare!
Ce ne puteti spune despre boala de reflux gastroesofagian si daca stresul amplifica refluxul gastro-esofagian?
Boala de reflux gastroesofagian sau hiperaciditatea din stomac la nivelul esofagului poate fi favorizata de stres si simptomele pot fi escaladate de nivelul de stres. Cauzele de stres sunt diferite de la o persoana la alta, pentru unii este un stres intalnirea cu seful, pentru altii faptul ca au pierdut un animal drag sau ca au trecut printr-o despartire, etc.
Asadar este greu sa cuantificam nivelul de stres si efectul acestuia asupra tractului digestiv. Se estimeaza insa ca aproximativ 50% din persoanele cu simptomatologie digestiva au si strestul ca factor de risc in apariția bolii. Chiar dacă greutatea în exces, fumatul, alimentația necorespunzatoare, cafeaua pe stomacul gol, alcoolul sau alţi factori care declanşează boala de reflux gastroesofagian sunt factorii principali, stresul poate influenţa echilibrul sistemului digestiv şi astfel pot apărea arsurile gastrice sau refluxul de acid gastric sau chiar refluxul biliar alcalin din duoden in stomac si mai apoi din stomac in duoden.
Stresul ne poate face să simţim simptomele mai puternic. Daca in lipsa stresului am oferi unei dureri o nota de 3 (pe o scala de la 1 la 10- fiind cea mai puternica durere) atunci in prezenta stresului am oferi conform studiilor realizate, o nota mult mai mare, pentru aceeasi durere, de exemplu 9. Majoritatea celor care suferă de reflux gastroesofagian identifică stresul ca fiind un factor declanşator comun. Persoanele care au un nivel ridicat de stres devin mai sensibile şi mai conştiente de simptomele fizice ale refluxului gastroesofagian decât alte persoane care nu au probleme cu stresul.
Stresul determina activarea unor zone din creier care la randul lor trimit impulsuri catre receptorii durerii de la nivelul esofagului, ceea ce va determina resimtirea unei simptomatologii mai puternice. În plus, este cunoscut faptul că persoanele care suferă de stres se pot confrunta cu o scădere a nivelurilor de substanţe asemănătoare hormonilor, cunoscute sub numele de prostaglandine, care pot ajuta la acoperirea mucoasei stomacului şi la protejarea acestuia de acid. În prezenţa stresului, nivelul prostaglandinei scade. De aceea anumite medicamente pentru boala de reflux gastroesofagian sunt pe baza de prostaglandine si reduc simptome precum ar fi greaţa sau durerile de stomac.
Aşadar, există o legătură între stres şi refluxul de acid gastric şi, indiferent de modul în care corpul şi mintea le percep, simptomele bolii de reflux gastroesofagian sunt reale. Diminuarea stresului poate uşura simptomele refluxului gastroesofagian, precum şi alte probleme gastroenterologice.
Cele mai bune metode de reducere a stresului sunt exercițiile fizice, mersul pe jos timp de o jumătate de oră, zilnic, timpul pe care îl alocăm plăcerilor noastre, lectura, muzica, plimbările sau alte activităţi creative şi relaxante pot fi de ajutor în reducerea stresului. Uneori este nevoie sa discutam despre problemele pe care le avem cu un membru al familiei, cu un prieten sau chiar cu un psihoterapeut, discutii care ne pot fi de mare folos!
- Cristian Costea, medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Judetean Satu Mare
- tel. 0770-606-577
- program: L-V 7:30-13:30.