Divertisment

Țânțari creați în laborator pentru a combate virusul Zika

Compania Verily, divizia sanitară a gigantului Alphabet, a creat în laborator un milion de țânțari care vor fi eliberați în California. Roiuri de Aedes aegypti vor ajunge controlat în natură, relatează Euronews. Țânțarii sunt de sex masculin și sterilizați, pentru a se evita înmulțirea. Este știut faptul că doar femelele ciupesc oamenii.

Experimentul își propune să demonstreze că un control al populațiilor de insecte poate preveni răspândirea bolilor, precum virusul Zika și cele care provoacă Febra Galbenă și Dengue. Anual, țânțarii sunt responsabili pentru moartea a 800.000 de persoane, ceea ce îi face una dintre cele mai letale specii pentru om.

Compania MosquitoMate, care produce țânțarii purtători ai bacteriei Wolbachia, notează că aceste insecte modificate în laborator se împerechează cu femele sălbatice din familia lor, însă larvele acestora nu ajung să se dezvolte și astfel populația scade treptat, a explicat Stephen Dobson, fondator al companiei cu sediul la Kentucky.

Este necesar ca procentul țânțarilor modificați în laborator să fie de 7 la 1, pentru ca populația de Aedes aegypti, vector al virusului Zika, dengue și chikunguńa, să scadă semnificativ, potrivit postului NBC 6.

MosquitoMate a mai făcut un test și anul trecut, în California, dar cu țânțari infectați cu bacteria Clovis. În iulie 2016, a fost identificat într-un cartier din Miami primul caz de Zika din SUA, care nu era legat de o eventuală călătorie în străinătate, la care s-au adăugat alte 400 de cazuri.

Cu toate acestea, virusul Zika nu mai reprezintă o urgență medicală globală.   Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa  că virusul Zika nu mai reprezintă o urgenţă medicală globală ca urmare a răspunsului internaţional excelent, care a jucat un rol crucial în limitarea epidemiei în America Latină.

OMS a anunţat urgenţa medicală în luna februarie, atunci când existau indicaţii că infectarea femeilor însărcinate poate duce la dezvoltarea unor malformaţii în fetuşi.

Totuși, în ciuda acelui anunț, OMS a avertizat că virusul rămâne o problemă sanitară de lungă durată, ca urmare a numărului ridicat de bebeluşi care s-au născut cu microcefalie. Mai mult, virusul Zika poate ataca și creierul adult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.