NationaleSanatate

De ce persoanele peste 40 de ani nu au voie să ia iodura de potasiu? Ce este iodura şi cum ajută aceasta în caz de radiaţii

Ministrul Sănătății a făcut recent apel la populația sub 40 de ani să intre „cât mai repede” în posesia pastilelor cu iodură de potasiu, stârnind teamă în rândul românilor, fiind criticat deopotrivă de medicii de familie. Europa Liberă prezintă un scurt ghid al felului în care poate fi administrat acest medicament.

Ce este iodura de potasiu? Sarea de potasiu a iodului stabil (neradioactiv). Este utilizată pentru tratarea hipertiroidismului, în urgențele de radiații și pentru a proteja glanda tiroidă atunci când se utilizează anumite tipuri de produse radiofarmaceutice.

Cum obțineți iodura de potasiu? Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România, numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

Când vor fi luate comprimatele? Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Cum se administrează pastilele? Acestea pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandă administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.

Ce cantitate trebuie luată? Peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); nou-născuţi (cu vârsta până la o lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

De ce iodura de potasiu? Această substanță poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către țesutul glandei tiroide, reducând riscul de cancer tiroidian.

Există contraindicații? Acestea vor fi comunicate de medicul de familie, în baza dosarului medical al fiecărei persoane, dacă suferă de hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi, de dermatită herpetiformă sau de unele afecțiuni autoimune rare. Ca regulă generală: pacienții cu tiroidectomie (glanda a fost eliminată parțial sau total) nu vor lua pastilele, nici cei de peste 40 de ani. Nu există contraindicații pentru femeile gravide sau care alăptează.

De ce persoanele peste 40 de ani nu au voie să ia iodura de potasiu? Glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Persoanelor peste această vârstă nu li se recomandă administrarea deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai redus, beneficiile fiind minime, iar riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție: atunci când nivelul de radiație este foarte ridicat.

Care sunt reacțiile adverse? Majoritatea reacțiilor adverse presupun hipersensibilitate, precum erupţiile cutanate tranzitorii, umflarea glandelor salivare, dureri de cap, tulburări gastro-intestinale. Acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi variază în funcție de doză. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie, scrie romania.europalibera.org.

Cum se păstrează comprimatele? Într-un loc sigur, uscat și răcoros, la întuneric, fără să fie la îndemâna copiilor. Țineți minte unde le-ați depozitat!

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis că iodura de potasiu nu acționează împotriva tuturor substanțelor radioactive și că utilizarea acesteia este indicată doar pentru a satura glanda tiroidă.

Tudor Ciuhodaru, despre administrarea pastilei de iodură de potasiu

„Nu protejează decât tiroida, o protejează doar față de Iod 131 și nu o protejează față de alte substanțe radioactive. Dacă vorbim despre atac nuclear, este cu totul altceva decât incident sau accident nuclear. Așa că nu vă gândiți la iodura de potasiu ca la un fel de platoșă care ne protejează de toate radiațiile sau de toate substanțele radioactive.

Ea poate fi administrată, și este important, în primele ore, tocmai pentru a satura tiroida, și atunci când este inhalat sau ingerat iodul radioactiv să nu poată avea aceste efecte nocive, respectiv cancer la nivelul tiroidei”, a explicat medicul.

Surse: Ministerul SănătățiiINSPFDA

LINKURI UTILE DESPRE IODURA DE POTASIU:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.