LifestyleNationale

În weekend trecem la ora de vară. Duminică va deveni cea mai scurtă zi a anului!

Parlamentul European a recomandat, din nou, renunțarea la schimbarea orei, lăsând decizia la latitudinea statelor membre. Europarlamentarii îndeamnă din nou statele membre UE să răspundă apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei – ora de vară/ora de iarnă.

Potrivit unui sondaj UE, realizat pe un eșantion de 4,6 milioane de oameni, se arată că aceștia resimt un disconfort fizic și psihic din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină dificultăți în a adormi sau au insomnii. Aproape 40% dintre cei care au participat la sondaj au spus că după schimbarea orei s-au confruntat cu probleme de concentrare. O treime din respondenți au acuzat stări de irascibilitate și oboseală.

În 2022, România trece la ora de vară în acest weekend, ultimul din luna martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte, iar ora 3 devine ora 4. Prin urmare, duminică va deveni cea mai scurtă zi a anului.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.

Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.).

De aceea, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În România nu s-a luat încă o decizie oficială în acest sens.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.