Prejudicii de 12 mil. € la Primăria Cluj-Napoca, descoperite de Curtea de Conturi
După controalele Curții de Conturi și descoperirea unor prejudicii de milioane de lei anual, Primăria Cluj-Napoca modifică regulamentul privind regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local alocate ONG-urilor.
Potrivit noului regulament, Primăria Cluj-Napoca ar putea putea rezilia contractele dacă ONG-urile comunică informații confidențiale privind proiectul sau dacă folosesc banii în alt scop decât pentru cele stabilite.
Potrivit municipalității, “necesitatea aprobării unui nou regulament rezultă din procesul de aplicare a regulamentului actual”.
„De asemenea, în urma controlului Camerei de Conturi a județului Cluj au fost făcute unele recomandări, altele au fost propuse de către comisia de analiză și selecție a proiectelor. Astfel, în cadrul regulamentului pus în dezbatere publică s-a propus stipularea unei prevederi privind obligația de a prezenta totalitatea cheltuielilor efectuate și a veniturilor încasate de către beneficiarii de finanțări nerambursabile. S-au mai propus prevederi privind rezilierea contractului de finanțare, care pot fi reziliate de plin drept fără a fi necesară intervenția instanței de judecată de la data primirii notificării prin care părții în culpă i s-a adus la cunoștință faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale”, se arată în proiectul de hotărâre privind noul regulament care va fi votat în ședința de Consiliu Local de miercuri.
Potrivit regulamentului, “contractul poate fi reziliat, printre altele, în următoarele cazuri: neimplementarea activității proiectului așa cum sunt stipulate acestea în cererea de finanțare, comunicarea de informații confidențiale fără consimțământul prealabil scris al autorității finanțatoare, cheltuirea oricărei sume primite de la primărie în alte scopuri decât pentru activitățile finanțate prin contract” scrie monitorulcj.ro.
Noul regulament mai prevede și faptul că nu se acordă finanțări nerambursabile pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului. Decontările contractelor de finanțări nerambursabile trebuie însoțite de contribuția beneficiarului oportună proiectului asumată prin contractul de finanțare nerambursabilă.
Între altele noul regulament prevede și acoperirea cheltuielilor cu salariile echipei de implementare a proiectelor finanțate de municipalitate: “cheltuielile de personal pot fi acoperite pentru remunerația salariaților solicitantului, care desfășoară activități în cadrul proiectului (echipa de implementare a proiectului), numai aferent perioadei de realizare a acestuia”, arată noul regulament.