BIHOR: Primăria Oradea anunță bugetul pe 2023!
Primăria Oradea a lansat bugetul local în dezbatere publică, urmând ca proiectul să intre la vot, în Consiliul local, pe finalul lunii. O sursă esențială de venituri la buget e cota din IVG repartizată local. Nivelul veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit va fi stabilit pentru al 3-lea an consecutiv de către Guvern/AJFP Bihor, respectiv nivelul de 363.331.000 lei. Din nou, cota IVG care va ajunge la oradea e de 63%, față de 65% prevăzută în Legea 273/2006.
Pentru anul 2023, este propus un proiect de buget consolidat al municipiului Oradea, structurat astfel: sunt estimate venituri în sumă de peste 2,384 miliarde lei. Excedentul aferent anului anterior care s-a utilizat în repartizarea acestuia asupra cheltuielilor e de peste 50 milioane lei.
La capitolul cheltuieli, resursele au fost alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale cu funcționarea instituțiilor şi serviciilor publice în sumă de 1.280.495.560 lei şi pentru cheltuielile cu investițiile în sumă de 1.154.940.900 lei, reprezentând un total de cheltuieli de finanțat în valoare de 2.435.436.460 lei.
„Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent cu 46% pe fondul creșterii sumelor estimate a fi încasate din cote defalcate din impozitul pe venit, a finanțărilor nerambursabile europene, a sumelor prevăzute a fi trase din contractelor de credit încheiate. În anul 2023, s-a estimat o creștere a veniturilor proprii cu 9% față de încasările din anul precedent, ca rezultat în principal al creșterii sumelor încasate din Cota defalcată din impozitul pe venit cuvenită autorităților publice locale”, transmite municipalitatea.
Sumele estimate din finanțările nerambursabile UE înregistrează o creștere de 21% față de execuția anului anterior, având în vedere sumele achitate în anul 2022 și care urmează a fi rambursate în anul 2023, dar mai ales avansarea lucrărilor aflate în execuție în vederea încheierii sesiunii de finanțare 2014 – 2023.
Pentru investiții, prioritate la alocarea fondurilor pentru au avut proiectele cu finanțare nerambursabilă, proiectele colaterale celor cu finanțare nerabursabilă (exproprieri/achiziții imobile, rețele de utilități, racorduri/branșamente, amenajări colaterale) și proiectele de investiții aflate în continuare.
Cel mai mare buget îl va gestiona, și în acest an, direcția proiectelor europene – 793 milioane lei, urmată de Direcția Tehnică – 141 milioane lei respectiv de Direcția Patrimoniu – peste 100 milioane.
Proiectul supus dezbaterii publice poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, oradea.ro sau la sediul din Piața Unirii 1.
Până în data de 30 ianuarie, se pot înainta propuneri, sugestii și opinii privitoare la acest material, prin:
- email pe adresa: primarie@oradea.ro
- fax la nr. 0259/437.544
- poștă, pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1
- depuse la Centrul de relații cu publicul – Primăria Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1.
Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023”.