Interviuri

Interviu cu interpreta de muzică populară Veta Biriș

De peste 50 de ani în slujba cîntecului popular, interpreta de muzică populară Veta Biriș continuă să se impună pe piața muzicii și să păstreze în sufletele oamenilor dragostea pentru folclor.

Reporter: De cîți ani “slujiți” cîntecul popular?

Veta Biriș: Cînt de foarte mult timp, cred că sînt vreo 50 de ani.

Rep.: Care este cîntecul care v-a consacrat?

V.B: Este „Cîntecul Iancului”, melodie cu care m-am lansat la spectacolul „Floarea din Grădină” .

Rep.: Ați făcut vreun compromis pentru a ajunge ceea ce sînteți acum?

V.B: Nu am făcut niciun compromis, pentru că nu am nevoie de aplauze false. Am un repertoriu minunat și am urcat pe scenă cu piese care să mă reprezinte. Am cîntat și în țară și în străinătate. Ultima oară am fost plecată timp de două luni, în Canada și America, împreună cu Ștefan Hrușcă. Am colindat aproape toată America, unde am fost primiți de publicul român într-un mod foarte plăcut.

Rep.: Se mai simt copii atrași de muzica populară? Mai sînt interesați tinerii să învețe interpretarea acestui gen de muzică?

V.B: Sînt chiar foarte mulți copii interesați de muzica populară. În școlile de specialitate am întîlnit chiar și cîte trei generații de copii, care vor duce mai departe muzica folclorică. Folclorul nu va dispărea niciodată.

Rep.: Duce România lipsă de interpreți de muzică populară?

V.B: Nu lipsesc, din contră, sînt „cîtă frunză și iarbă”, numai că necazul este că televiziunile ar trebui să facă o selecție și să nu mai intre oricine în emisiuni să cînte.

Rep.: Ce alte preocupări aveți, în afara muzicii?

V.B: Singura meserie pe care o practic este să cînt și îi acord foarte mult timp, pentru că îmi place. Însă atunci cînd sînt liberă, mă ocup cu grădinăritul, gătesc, am foarte multe preocupări.

Rep.: Ce proiecte aveți pentru acest an?

V.B: Este singura întrebare care nu îmi place, dar pentru că am fost întrebată și mă onorează ceea ce vreau să fac în continuare, am să mărturisesc că voi lansa un album de colinde.

Rep.: Doriți să transmiteți un mesaj pentru publicul iubitor de muzică populară?

V.B: Îi iubesc și îi respect din tot sufletul meu, atîta timp cît ei iubesc cîntecele din Ardeal, dar și cîntecul popular, în general, indiferent de zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.