Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare este implicat într-un nou proiect Erasmus+
Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare, începând cu anul școlar 2024 – 2025 este implicat într-un nou proiect Erasmus + cu o derulare de 3 ani. Este vorba despre un parteneriat de cooperare între școli cu titlul proiectului ”DIVERSE – Digital Innovation and Versatile Education for a Sustainable Environment” – (DIVERSE – Inovație Digitală și Educație Versatilă pentru un Mediu Durabil).
Proiectul este bazat pe cooperarea dintre șase școli, astfel coordonatorul este școala OGEC de RUMILLY – Franța iar școlile partenere sunt Buca Anadolu Lisesi, Izmir – Turcia, Gimnazija I Strukovna Skola Bernardina Frankopana, Ogulin – Croația, Istituto d’Istruzione Superiore Archimede Modica – Italia, Escola Secundária José Régio, Vila Do Conde – Portugalia și Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare – România.
Proiectul este împărțit pe cinci pachete de lucru, astfel: pachetul 1, management, responsabilă Franța, pachetul 2 ”Unitate în diversitate” responsabilă România, pachetul 3 ”Digitalizarea în procesul instructiv – educativ” responsabilă Franța și Italia, pachetul 4 ”Laboratorul viitorului” responsabilă Croația și Franța iar de pachetul 5, ”Cercetări în sustenabilitate” este responsabilitatea Portugaliei și a Turciei.
Bugetul total al proiectului este de 250.000 euro iar acesta este finanțat din fonduri europene.
Din partea Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” avem un număr de 30 elevi care sunt direct implicați în mobilitățile din cadrul proiectului, astfel aceștia vor avea posibilitatea de a se familiariza cu cultura, civilizația, stilul de viață al unuia dintre cele 5 țări partenere. Elevii vor fi cazați în familii pentru a crea legături personale durabile, pentru a -și dezvolta competențele lingvistice în limba engleză și totodată să acumuleze experiențele autentice ale vieții de zi cu zi ale țării vizitate. În cei trei ani, elevii și profesorii din echipa de implementare a proiectului vor lucra pe cele patru pachete de lucru, dezvoltându-și competențele digitale, cunoștințele despre mediu, vor promova incluziunea și diversitatea, se va participa în campanii locale pe diferite teme de interes, se vor organiza seminarii online atât pentru elevi cât și pentru profesori, concursuri interdisciplinare, expoziții locale și internaționale, ateliere de lucru și excursii de studiu, toate laolaltă făcând parte din ceea ce reprezintă proiectul Erasmus+ ”DIVERSE”.
Activitățile din cadrul proiectului au început pe data de 1 septembrie 2024, iar până la ora actuală s-au desfășurat o serie de activități locale, online, respectiv în perioada 2 – 6 decembrie 2024, a avut loc prima mobilitate in Portugalia. La mobilitate au participat 6 elevi și 2 profesori insoțitori, astfel, Biro Barbara, Ciorba Ștefan, Csengeri Mark, Frigy Alexandra, Rogea Alexandra, Vas Richard respectiv prof. Pato Simona și prof. Pop Olivia. Reprezentanții școlilor partenere au fost primiți la Primăria orașului Vila do Conde într-o atmosferă festivă iar apoi a avut loc deschiderea oficială a proiectului, urmată de prezentările școlilor, orașelor și țărilor partnere, și totodată vizitarea școlii gazdă. Atelierele de lucru au fost foarte variate, astfel începând de la votarea logo-ului proiectului, la numărarea caloriilor, sustenabilitatea în alimentație și energie, la cină tradițională portugheză și internațională, au fost toate parte a programului variat oferit de instituția organizatoare. Toți elevii au fost cazați în familii ce a adus o plus valoare acestei săptămâni de neuitat. Nu au lipsit nici vizitale culturale astfel, menționăm vizitarea centrului vechi al orașului Vila do Conde, vizitarea Muzeului de construcții navale Alfândega Regia din Vila do Conde, Muzeul das Rendas de Bilros, Capela de Nossa Senhora da Guia. O amintire frumoasă ne-a lăsat în suflete și orășelul Aveiro, cunoscut pentru dulciurile sale tradiționale ovos – moles și trouxas de ovos, ambele făcute din ouă. Este denumit și Veneția portugheză, datorită canalelor și bărcilor, experiență care a cucerit și inimile elevilor respectiv a profesorilor implicați în mobilitate. Tot orășelul Aveiro a fost gazda unui atelier de lucru culinar unde elevii s-au bucurat de pregătirea și degustarea desertului tradițional ovos – moles. Vizitele culturale s-au încheiat prin descoperirea superbului oraș de pe malul Atlanticului, Porto, unde s-a vizitat Cartierul Ribeira – Centrul Istoric, situat pe malul râului Douro, Gara din Porto, respectiv Muzeul Planet Cork unde elevii, în grupe internaționale mixte au participat și la un atelier de lucru.
Următoarea mobilitate din cadrul proiectului Erasmus + KA220-SCH ”DIVERSE – Digital Innovation and Versatile Education for a Sustainable Environment” – (DIVERSE – Inovație Digitală și Educație Versatilă pentru un Mediu Durabil)” se va desfășura în perioada 5 – 9 mai 2025 în minunatul oraș, Izmir, Turcia la liceul Buca Anadolu Lisesi.
Informațiile de față au fost furnizate de prof. Pop Olivia, coordonatorul proiectului, din partea Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare.