Cea mai populară retetă din Transilvania: Bogracs-Gulyas
Bogracs-ul este, desigur, o reteta de mancare ungureasca. Prin prezenta destul de numeroasa a maghiarilor in nord-vestul tarii, acestia au ajuns sa influenteze mult si in mod benefic bucataria locala. Una dintre mancarurile foarte savuroase este acest bogracs, mancare mult mai scazuta fata de gulyas si obligatoriu cu garniturile pregatite separat (nu cu cartofi in aceeasi zeama, ca la cel de pe urma).
Este unul dintre felurile cele mai agreate la petrecerile in aer liber, cand se pregateste in cazan de tuci. O alta caracteristica a bogracs-ului este amestecul de carnuri, cel mai frecvent utilizat fiind vita cu porc, dar si vita, oaie si porc sau porc si vanat. Avand o bucata frumoasa de mistret, m-am oprit asupra unei retete de bogracs vanatoresc.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: redus
Ingrediente Bogracs-Gulyas:
- 800 de grame – 1 kil de ceapa
- 1,5 de carne (pulpa frumos fasonata) taiata in cuburi, de porc si de vita, in cazul meu 500 grame pulpa impanata de porc si 900 de grame pulpa fasonata frumos de mistret
- 1 lingurita de piper
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de chimion
- 1 lingura de boia de ardei dulce (sau un amestec de boia dulce cu boia iute, dupa gust)
- 2-3 catei de usturoi
- 250 ml bulion de rosii gros sau ceva pasta de rosii
- 2-3 foi de dafin
- 2-3 linguri de ulei
Pentru ca am folosit carne de vanat i-am aplicat o procedura suplimentara – marinarea, asta cu o seara inainte de a trece la prepararea mancarii:
Am asezat carnea de mistret taiata in cuburi intr-un vas, am adaugat 1 lingurita de sare, 2 catei de usturoi, o ceapa mica, dafin , piper si am acoperit totul cu vin alb, sec: Am lasat-o la frigider peste noapte. A doua zi: Carnita de porc s-a prajit repede, impreuna cu 2-3 linguri de ulei, doar cat sa lase putina grasime.
Se scoate carnea de porc si se pastreaza la cald, iar in grasimea rezultata se pune ceapa taiata pestisori, care se caleste la foc mic pana devine sticloasa:
Se adauga boiaua de ardei si carnea (daca folositi carne de vita, o adaugati numai pe aceasta iar pe cea de porc o puneti in mancare doar cand vita este pe jumatate facuta!) se completeaza cu apa fierbinte pana la acoperirea continutului din oala, se adauga sarea, piperul, chimionul si dafinul.
Se fierbe la foc mic doua ore, completand, daca este necesar, cu apa fierbinte si cu mare grija sa nu se prinda. Dupa trecerea acestei durate de timp se controleaza carnea, sa fie bine facuta (mai ales cea cu fibrele mai tari – vita sau, in cazul meu, mistretul!). Se adauga bulionul, cateii de usturoi zdrobiti, dupa cateva clocote se verifica si potriveste gustul de sarat si piperat. Mancarea este gata cand sosul este scazut, onctuos. Se serveste alaturi de cartofi natur, mamaliga, galuste, paste de tot felul.
Pofta buna!