Stiri din Cluj-NapocaStiri din Translvania

CLUJ: Inspectoratul Școlar a cumpărat un aparat de citit în palmă…

O recentă achiziție a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, un dispozitiv destinat orientării carierei elevilor prin “scanarea” palmelor, a stârnit controverse. Dispozitivul, inventat de Dumitru Grigore și care a costat 2500 de euro plus TVA, a ridicat întrebări privind adecvarea și eficacitatea sa în contextul educațional.

Dumitru Grigore, asociat cu societatea pe acțiuni Tracia Unita și promotor al „Școlii Zalmoxiană”, este de asemenea fost viceprimar în Năvodari și membru al unei comisii a Academiei Române. Cu toate acestea, folosirea unui astfel de aparat pentru ghidarea elevilor în alegerile lor de carieră pare neobișnuită, mai ales în lipsa unor omologări psihologice sau funcționale clare.

Proiectul presupune testarea elevilor prin plasarea palmelor pe un dispozitiv timp de 5 minute, în scopul identificării abilităților native pentru cariera lor viitoare. Andrei Galoș de la Psyhometric Systems Cluj-Napoca descrie dispozitivul ca un neurostimulator care stimulează creierul prin impulsuri electrice de voltaj mic, colectând date la nivel neurodermal.

În urma unui scandal public, conducerea ISJ Cluj a anunțat că nu va promova acest proiect în școli până la clarificarea tuturor aspectelor legate de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate. Această decizie vine în contextul neliniștilor exprimate de părinți și opinia publică, într-o perioadă în care se pune accent pe protejarea sănătății fizice și mintale a elevilor.

Este de menționat că peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj urmau să fie incluși în acest proiect-pilot, cu prima demonstrație efectuată chiar de inspectorul școlar general Marinela Marc. Această inițiativă ridică semne de întrebare cu privire la metodele și instrumentele folosite în sistemul educațional pentru orientarea vocațională a tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.