LifestyleNationale

De la 1 octombrie, se scumpesc gazele şi energia electrică. Creste saracia in Romania. Tu ce parere ai?

Gazele destinate consumatorilor casnici şi energia electrică furnizată celor care au preferat să rămână în regimul reglementat se vor scumpi, începând cu 1 octombrie, cu peste 5 la sută.

Astfel, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6 la sută, potrivit declaraţiilor de marţi ale vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă. Potrivit acestuia, ANRE va recunoaşte doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.

„Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh.

Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor – n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import“, a explicat oficialul ANRE.

În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, potrivit unor surse oficiale citate de e-nergia.ro, în cazul consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat ar urma să crească, de la 1 octombrie, cu circa 3,4 bani per kWh, în medie, la nivel national.

Pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială, acest lucru echivalează cu o majorare de circa 5,2%, în prezent preţul reglementat fiind de circa 58 de bani/kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.