Nationale

In România un refugiat trăiește mai bine decât un pensionar. Ce parere ai?

Aproape două milioane de români afl ați la limita sărăciei – persoane cu handicap, pensionari și șomeri – primesc mai puțini bani pentru supraviețuire decât un refugiat. 

Un străin care cere azil în România este preluat de autorități, care îl amprentează, îl intervie vează, îi asigură avocat, interpreți și traducători și îi oferă un document temporar de identitate, toate acestea pe cheltuiala statului român. Până i se răspunde dacă a obținut statutul de refugiat, străinul este plasat întrun centru special de cazare a imigranților, pentru o perioadă de maximum 12 luni, timp în care se bucură de multiple avantaje.

Prețul umanității

El primește 10 lei/zi pentru mâncare, 67 lei/haine de vară, 100 lei/ haine de iarnă, 6 lei/zi pentru alte cheltuieli precum transportul local, servicii culturale, servicii religioase, presa, servicii de reparaţii şi întreţinere, cheltuieli cu produse de igienă personală, iar imigranții care ajută la întreținerea centrului de cazare mai primesc încă 5 lei/zi. În cazul în care centrele de cazare sunt pline, atunci statul îi dă fiecărui imigrant alți 570 de lei/ lună pentru chirie în timpul verii și 605 lei/lună în timpul ierii. În total, statul cheltuie cu un imigrant, doar la început, minimum 650 de lei/lună, pe lângă costurile inițiale de preluare a acestuia, iar dacă el nu are cazare, primește peste 1.200 de lei/lună.

Tot din pușculița statului mai trebuie să fie acoperite întreținerea centrului de cazare a imigranților, reparațiile, utilitățile (apa, lumina, gunoiul), personalul angajat să le facă mâncare și să le spele hainele imigranților, paza obiectivului și curățenia. Toate serviciile medicale sunt plătite tot de stat. După ce dobândesc statutul de refugiat, aceștia primesc un ajutor social nerambursabil în valoare de 540 de lei/ lună, timp de maximum un an de zile, după care sunt incluşi în programe de integrare social, tot pe cheltuiala statului. Ei primesc consiliere psihologică și juridică, sunt învățați limba română, totul gratuit.

La limita sărăciei

Milioane de români nu beneficiază de același ajutor de supraviețuire de la statul român, potrivit datelor verificate de EVZ. Cifrele de la Ministerul Muncii arată că la 1 martie 2017, la nivel național sunt 1.022.168 de pensionari a căror singură sursă de venit este ajutorul minim garantat de 520 de lei. Pe lângă aceștia, în luna iunie 2017, în România erau 230.699 de români care încasau venitul minim garantat, care pleacă de la 142 lei/lună pentru o persoană singură și întrece ajutorul de 540 de lei pe lună acordat un refugiat doar în cazul unei familii formate din 5 persoane (527 de lei).

Și adulții cu handicap sunt nevoiți să trăiască cu un ajutor social mai mic decât un refugiat. Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, 706.401 de adulți primesc lunar fie 340 de lei (handicap grav), fie 272 de lei (handicap accentuat), fie 39 de lei (handicap mediu). Potrivit legii, acești bani ar trebui să acopere pentru persoanele cu handicap taxa radio/TV, abonamentul telefonic, curentul, plus sume de bani „de natura sa faciliteze egalizarea de șanse, asigurarea unei vieți autonome și favorizarea incluziunii lor sociale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.