Izmir – Perla Mării Egee, explorată de delegatia Lic. Tehn. “Constantin Brancusi” Satu Mare, în cadrul proiectului Erasmus+ Stand up for Environment
Zâmbete, prieteni dragi, elemente de cultura și civilizație, dezbateri pe teme de mediu, peisaje fabuloase, toate au reprezentat ingredientele mobilității Erasmus desfășurată in perioada 06-10.03.2023 de către o delegație a Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare în Izmir, Turcia.
Delegația liceului a fost compusă din elevii: Bereș Octavian Vasile, Tarța Maya Vanda, Palincaș Alex, Czinka Adam, Kasza Szilvia și Csengeri Mark respectiv profesorii: director adj. prof. Olivia Pop – coordonator de proiect și prof. dr. Laura Marina. Aceasta a fost cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +”Stand up for Environment”, proiect coordonat de d-na dir. adj. prof. Olivia Pop. Alături de România și Turcia, țara gazdă, au participat reprezentanții școlilor partenere din Italia, Portugalia și Lituania. Proiectul este axat pe protecția mediului și dezvoltarea durabilă a acestuia. Proiectul de parteneriat Erasmus+ ”Stand up for Environment”, se înscrie într-un demers de dezvoltare durabilă în care elevii sunt, deopotrivă, actori și responsabili în domeniul protejării mediului înconjurător. În Europa, protecția mediului este în centrul preocupărilor comunitare și geopolitice.
În cadrul acestei mobilități, atât elevii, cât și profesorii, au învățat nenumărate elemente legate de tematica proiectului, precum și despre cultura si civilizația locală respectiv și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză și competențele IT. Activitățile au fost axate pe protecția mediului. Mobilitatea a fost, așadar, axată pe reciclarea creativ-artistică, iar activitățile care i-au impresionat pe elevii sătmăreni au fost atelierele de lucru creative în cadrul cărora elevii au fost împărțiți pe grupe, astfel că au lucrat alături de elevi din celelalte țări partenere. De asemenea, au vizitat central meteorologic din Izmir în vederea protejării mediului înconjurător, precum si obiectivele turistice din Izmir, portul si au avut oportunitatea de a intra intr-o moschee. De asemenea, au realizat o vizita la ultima locuința Feciorei Maria de pe Efes, precum si ruinele vechiului oraș Efes, satul tradițional Silince.
Printre obiectivele acestui proiect se află: dezvoltarea autonomiei elevilor, prin activități care să le dezvolte încrederea în sine; dezvoltarea, în rândul elevilor și profesorilor, a inițiativei și dorinței de a fi buni cetățeni la nivel local, național precum și cetățeni europeni activi (dinamici, voluntari, altruiști etc.); formarea și dezvoltarea competențelor lingvistice; inițierea unor mijloace și căi prin care elevii și profesorii să implementeze activități legate de protejarea mediului, în spiritul unei vieți durabile.
În concluzie, mobilitatea desfășurată a fost o experiență de învățare în context non-formal, prin care elevii și profesorii au descoperit istoria și cultura locală, au fost fascinați de cadrul natural și biodiversitatea specifică. Mai mult, datorită interacțiunii dintre elevi la activitățile organizate, aceștia și-au dezvoltat atât competențele în domeniul științelor, cât și competențele de comunicare în limba engleză.
Considerăm că toți participanții la aceste activități au realizat că mediul înconjurător este un mecanism viu și complex, de a cărui integritate și bună funcționare depinde întreaga activitate umană și că noi, oamenii, suntem responsabili de protejarea lui.
Acest proiect Erasmus+ este cofinanțat de Uniunea Europeană din fonduri Europene. Următoarea mobilitate se va desfășura în luna mai 2023 la școala parteneră din Italia.