O elevă din Bistriţa a fost agresată pentru că vorbea maghiara. ”Relatiile dintre romani si maghiari au de suferit din cauza unor dobitoci!”

UDMR a transmis o luare de poziţie, semnată alături de filiala sa judeţeană Bistriţa-Năsăud, de condamnare a incidentului în care o elevă din Bistriţa a fost agresată verbal şi fizic de doi colegi de la secţia română, deranjaţi de faptul că aceasta vorbea în limba maghiară.

„O elevă din clasa a V-a a Colegiului Naţional <<Andrei Mureşanu>> din Bistriţa a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secţia română a aceleaşi şcoli au agresat-o verbal şi fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbeşte foarte bine şi limba română. Ulterior, băieţii au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, se menţionează într-un comunicat remis sâmbătă ediafax, privind luarea de poziţie respectivă.

Relatiile dintre romani si maghiari au de suferit din cauza unor dobitoci, spune un profesor pensionar, Ilie Ciutan.

UDMR şi organizaţia UDMR Bistriţa-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori şi au luat legătura cu părinţii fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, iniţiată de conducerea şcolii, se arată în comunicatul citat.

„Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităţilor dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraş în care de altfel românii şi maghiarii convieţuiesc în relaţii paşnice în viaţa de zi cu zi. Deşi se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât şi o parte a zonei politice au un anumit rol şi o responsabilitate în ceea ce priveşte provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanenţă la ură împotriva comunităţii maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România”, mai menţionează sursa citată.

UDMR şi filiala sa din Bistriţa-Năsăud arată că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu uşurinţă la agresiune fizică, iar instigarea la ură are un preţ mult prea mare şi poate avea oricând consecinţe neprevăzute.

„Facem apel din nou reprezentanţilor mass-media şi politicienilor din România să renunţe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunităţi. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici, ci să promoveze calea dialogului”, se mai arată în luarea de poziţie semnată de UDMR şi de organizaţia judeţeană a UDMR din Bistriţa-Năsăud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Facebook Page -