Stiri din Satu MareStiri din Translvania

Satu Mare: Reprezentanți ai Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” au participat la proiectul Erasmus+ în Portugalia

În perioada 13-17.12.2021 o delegație a Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare compusă din elevii Precup Teodora Maria, Felecan Ionel Emanuel, Boroș Eduardo, Ursan Florin Daniel, Bodo Iasmina Alehandra și Bereș Octavian Vasile respectiv persoanele care i – au însoțit director prof. Harca Marioara și prof. Marina Laura, s-au deplasat în Portugalia cu prilejul primei mobilități din cadrul proiectului Erasmus + ”Stand up for Environment”, proiect coordonat de d-na dir. adj. prof. Olivia Pop. Alături de România și Portugalia, țara gazdă, au participat reprezentanții școlilor partenere din Italia, Turcia și Lituania. Proiectul este axat pe protecția mediului și dezvoltarea durabilă a acestuia.

Proiectul de parteneriat Erasmus+ ”Stand up for Environment”, se înscrie într-un demers de dezvoltare durabilă în care elevii sunt, deopotrivă, actori și responsabili în domeniul protejării mediului înconjurător. În Europa, protecția mediului este în centrul preocupărilor comunitare și geopolitice.

În cadrul acestei mobilități, atât elevii, cât și profesorii, au învățat nenumărate elemente legate de tematica proiectului, precum și despre cultura locală respectiv și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză și competențele IT. Activitățile au fost axate pe protec­ția mediului, s-a vizitat, spre exemplu, o stație de epurare, Muzeul de Apă din Porto respectiv s-au desfășurat diverse ateliere de lucru. Mobilitatea a fost, așadar, axată pe reciclarea creativ-artistică, iar activitățile care i-au impresionat pe elevii sătmăreni au fost atelierele de lucru creative în cadrul cărora elevii au fost împărțiți pe grupe, astfel că au lucrat alături de elevi din celelalte țări partenere. De asemenea, au vizitat Primăria din Rio Tinto unde au fost primiți de primarul urbei care le-a prezentat elevilor proiectele inițiate și desfășurate cu sprijinul primăriei în vederea protejării mediului înconjurător, au vizitat obiectivele turistice din centrul vechi al orașului Porto, acvariul din Porto și plaja, la Oceanul Atlantic.

Printre obiectivele acestui proiect se află: dezvoltarea autonomiei elevilor, prin activități care să le dezvolte încrederea în sine; dezvoltarea, în rândul elevilor și profesorilor, a inițiativei și dorinței de a fi buni cetățeni la nivel local, național precum și cetățeni europeni activi (dinamici, voluntari, altruiști etc.); formarea și dezvoltarea competențelor lingvistice; inițierea unor mijloace și căi prin care elevii și profesorii să implementeze activități legate de protejarea mediului, în spiritul unei vieți durabile.

În concluzie, mobilitatea desfășurată a fost o experiență de învățare în context non-formal,  prin care elevii și profesorii au descoperit istoria și cultura locală, au fost fascinați de cadrul natural și biodiversitatea specifică. Mai mult, datorită interacțiunii dintre elevi la activitățile organizate, aceștia și-au dezvoltat atât competențele în domeniul științelor, cât și competențele de comunicare în limba engleză.

Considerăm că toți participanții la aceste activități au realizat că mediul înconjurător este un mecanism viu și complex, de a cărui integritate și bună funcționare depinde întreaga activitate umană și că noi, oamenii, suntem responsabili de protejarea lui.

Acest proiect Erasmus+ este cofinanțat de Uniunea Europeană din fonduri Europene. Următoarea mobilitate se va desfășura în luna mai 2022 la școala parteneră din Lituania.

One thought on “Satu Mare: Reprezentanți ai Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” au participat la proiectul Erasmus+ în Portugalia

  • Citesc interesat Informația de TRNSILVANIA, consider însă că ar fi utilă și autorul și data articolelor publicate!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.