STUDIU | S-a descoperit alimentul care amplifică agresivitatea tumorilor canceroase. Unii îl consumă zilnic
Zahărul amplifică agresivitatea tumorilor canceroase. Toți știm sau am auzit că zahărul “dăunează grav sănătății”, din diferite motive. Doar că, recent, mai mulți oameni de știință au descoperit că zahărul ”trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează Agerpres, care citează The Independent.
Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.
Publicat în jurnalul științific ”Nature Communications”, proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase scrie libertatea.ro.
Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.
Însă, această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.
Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate.
”Cercetarea dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelein, care a precizat că „astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii”.
Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ”consecințe majore” și vor oferi ”o bază pentru studii viitoare în acest domeniu”. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.
Cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente în mod obișnuit în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.
”Am observat la drojdii că descompunerea zaharurilor este asociată prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdiilor cât și a celulelor canceroase”, a adăugat Thevelein. ”Este remarcabil faptul că acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul îndelungatei evoluții a celulelor de levuri la oameni”, a mai spus el.
Lasati ca nataraii de brutari pana si in paine pun tzucar ! Io as da o lege prin care as face infractiune punerea zaharului in altceva decat in prajituri . In dulceturi , compoturi si muraturi, n-au decat sa lase dulceata naturala a fructului astfel preparat ori conservat . S-apoi ne miram de ce atatia diabetici … ? !