Stiri din SalajStiri din Translvania

Judetul Salaj este pe primul loc in Transilvania la numarul de someri

USR Salaj a facut public un studiu potrivit caruia Salajul ocupa locul primul loc în Transilvania si locul 28 pe tara ca numar de someri raportat la populatie. Iar judetul nostru se numara printre cele cinci judete din tara unde numarul somerilor a crescut in 2017 fata de 2016. USR Salaj atrage atentia ca Salajul, Galatiul, Maramuresul, Gorjul si Ilfovul sunt singurele judete din tara în care numarul somerilor a crescut în ultimul an. Potrivit studiului USR, in luna iulie 2016, imediat dupa alegerile locale, numarul salajenilor someri, indemnizati si neindemnizati, era de 5.262 (5,77 la suta). În luna iulie 2017, numarul a ajuns la 5.419 (6,06 la suta).

USR Salaj prezinta o situatie detaliata, pe localitati, si cere Consiliul Judetean Salaj sa spuna daca are in vedere masuri in aceasta problema.
USR studiaza localitatile in parte si prezinta o situatie ingrijoratoare. Din iulie 2016 pana in iulie 2017, in 15 localitati din Salaj numarul somerilor a crescut. O situatie alarmanta e la Cehu Silvaniei, oras care a ajuns sa fie pe locul trei in tara in ce priveste numarul persoanelor fara loc de munca. Cehu Silvaniei figureaza, in randul celor 278 de orase, cu un numar de someri mai mare decât Pitesti, Braila sau Brasov, in conditiile in care numarul populatiei este de aproape 20 de ori mai mic, comparat cu Brasovul, spre exemplu. Doar orasele Zimnicea si Aninoasa au someri mai multi decat Cehu Silvaniei.

Alaturi de rezultatele studiului, USR cere Consiliului Judetean Salaj, cu majoritate PSD – UDMR, sa explice ce are de gand in contextul dat.
“In primele 12 luni din mandatul dumnealor, în 44 de localitati numarul de someri a scazut cu 904 (si nu, nu toti s-au angajat, o parte au iesit la pensie), în doua localitati (Cristolt si Pericei) numarul somerilor a ramas constant iar în 15 localitati a crescut cu 1.061 de persoane.(…) În conditiile date, cerem Consiliului Judetean Salaj sa explice populatiei judetului ce masuri are în vedere pentru reducerea somajului în judetul nostru”, scrie in studiul postat de USR pe pagina de Facebook.

 Salajul are numai in mediul rural someri cat au judetele Arad si Bistrita la un loc

Potrivit studiului, in mediul urban avem 450 de someri in plus in iulie 2017 fata de iulie 2016, si un numar total de 1.582 de someri în cele 4 orase. Jumatate dintre ei se afla într-un singur oras, in Cehu Silvaniei.
Raportat la numarul populatiei urbane, ne situam, ca judet, pe unul din primele locuri cu cel mai mare procent al somajului urban. Giurgiu sau Tulcea au numarul de someri urbani la jumatate din numarul somerilor din orasele noastre. În judetele Satu Mare sau Bistrita numarul celor înregistrati ca someri în mediul urban este sub 1.000.
In mediul rural, constata studiul, ramane îngrijorator numarul mare de someri raportat la numarul locuitorilor. De altfel, somerii din mediul rural reprezinta aproximativ 70 la suta din numarul lor total.
În multe comune, numarul de someri se apropie de numarul somerilor din orasele judetului. De exemplu, Valcaul de Jos are mai multi someri decat orasul Jibou, la o populatie de aproape 4 ori mai mica.
Comparativ 2016 – 2017, cea mai mare crestere a numarului de someri se înregistreaza în Sîg (142 someri in plus). Pentru comparatie, numarul de someri rurali din Salaj este cât numarul somerilor din judetele Arad si Bistrita la un loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.