DivertismentNationale

Un cuptor a fost construit în centrul unui sat din Iaşi, unde toată lumea coace pâine şi cozonaci

Localnicii din Gura Bohotin, judeţul Iaşi, nu mai fac focul în cuptoarele de acasă, pentru a coace pâine sau cozonaci, după ce, în centrul satului a fost construită o vatră de cinci metri lungime şi trei metri înălţime, la iniţiativa primarului, care s-a gândit că în acest fel se va păstra tradiţia.

La cuptorul din centrul satului Gura Buhotin, comuna Gorban, din Iaşi, oamenii merg oricând, încing grătarele sau coc pâine ori cozonaci. De aproape o lună, câţiva dintre cei care primesc ajutor social de la primărie au terminat lucrările la cuptor.

Idea de a avea o vatră a satului care să poată fi folosită de oricine a fost a primarului Dănuţ Rotaru, care s-a gândit că în acest fel se va păstra tradiţia, iar cei tineri trebuie să ştie cum se face pâinea.

„Am zis ca vreau să fac în fiecare sat, să văd cum se mişcă ideea, fac în fiecare localitate, am cinci sate în comună, să fac în fiecare sat, nu ştiu dacă o să mai coacă în zece ani, dar măcar să rămână tradiţia, să ştie cei tineri cum se făcea pâinea”, a declarat Dănuţ Rotaru, primarul comunei Gorban.

Gospodinele din Gura Bohotin se trezesc dimineaţa să frământe aluat de cozonac. Nu e zi de sărbătoare, dar, spun ele, nu îţi trebuie motive multe să te apuci să coci un cuptor de cozonaci, mai ales când vatra e pe lemne şi încap în ea 18 tăvi scrie mediafax.

„Secretul la cozonac e frământatul, să aibă nucă multă, aromă, dar şi cuptorul”, a spus Simona, una dintre gospodine care a venit la vatra satului să coacă aluatul.

Înainte de a coace cozonacii, s-au pregătit colacii. Pâinea rumenită bine s-a copt în douăzeci de minute pe vatră.

„Focul trebuie să fie mai tare pentru colaci şi mai moale pentru cozonaci”, a spus o altă femeie, mândră de noul cuptor pe care îl poate folosi.

Gospodinele sunt bucuroase că pot coace mai mulţi cozonaci în acelaşi timp.

„Altfel ies pe lemn cozonacii, decât la un aragaz acasă. Frământ cu mai mult drag să ştiu că îi pun în cuptorul asta. Să vedem cum ies, îi facem proba şi dacă ies buni nu îi mai coc acasă”, a explicat Gabriela.

Şase persoane din sat, care primesc ajutor social, au lucrat la construcţia cuptorului aproape două luni, fiind mobilizate de către primar.

„Suntem muncitori necalificaţi, dar am învăţat cum se face şi l-am ridicat până la urmă. I-am făcut probe că să fim siguri ca merge, dar acum aşteptăm cozonacii”, a spus unul dintre cei care a lucrat la cuptor.

Toată lumea a primit cozonac şi pâine când cuptorul a fost dat în folosinţă, iar acum sunt aşteptate lucrările pentru vetrele din celelalte sate ale comunei Gorban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.