Orvosi tanácsok

A gyermekkori elhizas | Orvosi tanacsok

Az elhizas, orvosi neven obesitas egy koros allapot ami odafigyelest es kezelest erdemel. Az elhizott gyermekek ugyetlenebbul mozognak, az iskolaban gyakran csufoljak oket emiatt. Lelki seruleseik miatt visszahuzodova ,agresszivva vagy nehezen kezelhetove vallnak, s mivel keves a sikerelmenyuk tarsaik kozott , igy egyetlen oromuk az eves marad, ami ujabb plussz kilokat hoz.

Az elhizasnak kesobb sulyos kovetkezmenyei lehetnek ,mint peldaul: magas vernyomas, megzavart cukoranyagcsere, ami cukorbetegseghez vezet,a zsiranyagcsere is karosodik, ami sziv es errendszeri megbetegedeshez vezet. A nagy testsuly miatt az izuletek is nagy teher alatt vannak igy karosodhatnak ,s a maj mukodese is romlik elzsirosodasa miatt.

Az elhizas hattereben sokszor genetikai tenyezok allnak, a tulsulyos gyermeknek valamelyik szuleje, vagy mindketto ,nagyszulei is koverek. A genetikai tenyezok mellett a helytelen taplalkozasnak es a mozgasszegeny eletmodnak is nagy szerepe van. A sok uditoital, chipszek, hamburgerek mind felesleges kaloriabomba a szervezet szamara.

Dieta es eltmodvaltas:
A dieta, illetve a mozgasszegeny eletmod megvaltoztatasa nagyon fontos. Fontos hogy a dieta ne legyen tul szigoru,mert a fejlodo gyermek szervezetenek bizonyos mennyisegu tapanyagra szuksege van. Sokkal jobb, ha a gyermek lassan, de egyenletesen fogy le, mint a drasztikus fogyas, amit gyakran visszahizas kovet, vagy ritkan a veszelyes koros fogyasba (Anorexiaba) csap at. Ne tiltsuk el gyermekeinket teljesen az edessegektol ,de ezek fogyasztasa legyen mertekletes.

Ugyanakkor ne fogyasszanak edes italokat, a reggeli tejes italon kivul mindenkeppen a vizet javasoljuk. Fontos a sok egeszseges zoldseg s gyumolcs fogyasztasa.Ezek mellett a sok mozgas, sport legalabb olyan fontos, mint a helyes taplalkozas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.