Orvosi tanácsok

Az elet sava, a C vitamin

A C vitamin masneven aszkorbinsav szervezetunk nelkulozhetetlen vitaminja. Napjainkban nincs olyan ember, aki ne ismerne ezt a fajta vitamint, es ne ismerne ennek jotekony hatasat. Az emberi szervezetnek nap, mint nap szuksege van a C vitaminra az egeszseges szervezet megorzese erdekeben. A helyes, vitamindus taplalkozas biztositja a napi C vitamin szuksegletet, a felesleg pedig tavozik a szervezetbol a vizeleten keresztul.

A helytelen taplalkozas ( amely tobbnyire sajat hibankbol adodik) pedig sok betegseg kialakulasaban jatszik szerepet, amely a modern tarsadalom jarvanyai, vagyis az elhizas, az immunrendszer gyengulese, csontritkulas, sziv es errendszeri, verszegenyseg, valamint a daganatos betegsegek nagyszamu elofordulasa.

Mi koze a C vitaminnak mindehez?

A C vitaminnak (persze ennek hianya) nagyon sok koze van a felsorolt betegsegek kialakulasanak. Fontos szerepe van az egeszseges errendszer megorzeseben, amely az egeszseges szervezet alapja, hiszen ez felel a tapanyag es az oxigen szallitasaert a test minden egyes sejtjeibe.

Egeszseges errendszerrol akkor beszelunk, ahol az erek erosek, rugalmasak, atjarhatoak, sima belso erfallal rendelkeznek ,azaz nincs lerakodas ( koleszterin), sem aterosklerozis hordalek. Ebben van kulcsszerepe a C vitaminnak, mivel hozzajarul az elasztin es a kollagen kepzesehez ( ezek felelosek az erek rugalmassagaert es erossegeert) es tisztitja a belso erfalat is.

Melyek azok a tenyezok, amelyek megsemmisitik szervezetunkben a C vitamin molekulakat?A C vitamin szerepe a szervezetben
Mivel az egyik legerosebb antioxidans vedi ereinket es ezzel szivunket is, ezek mellett megsemmisiti a folosleges verzsiradekot azaltal, hogy gyorsitja az elegetesuket, a majban kepzodo koleszterin epesavakka valo atalakulasat segiti. A C vitamin pozitiv hatasait mashol is kifejti, gatolja a nitrozaminok keletkezeset, melyek jelentos szerepet jatszanak a rakos sejtek kialakulasaban es novekedeseben.

Antioxidans hatasa miatt a dohanyosoknak is nagy segitseget nyujt a leszokasban, a csontveloben segiti a hemoglobin es a voros vertestek kepzodeset, a vas felszivodasat segiti az emesztorendszerben, ezaltal jelentos szerepet jatszik a vashiany okozta anemia megelozeseben es gyogyitasaban is. Amikor a C vitaminrol beszelunk legelosszor az immunrendszerunk jut eszunkbe, erositi es megvedi a szervezetet a korokozokkal szemben es az allergias tuneteket is csokkenti. Persze a C vitamin jotekony hatasat csak akkor tudja kifejteni, ha a szervezetben elegendo mennyisegben van jelen. Amikor megfazunk szervezetunk nagyobb mennyisegu C vitamint igenyel, hiszen tobbet is elhasznal. Az emberi test C vitamin szukseglete 1.000-10.000 mg kozott van, de eletformank is meghatarozza a napi szuksegletet.

A gyogyszerek, alkohol, stressz, dohanyzas,a fizikai terheles, a terhesseg es szoptatas, az ismetlodo fertozesek mind kivalto okok. A C vitamin nemcsak gyogyszer formajaban potolhato, hanem a taplalekbevitellel is. Ennek erdekeben fogyasszunk nap, mint nap C vitaminban gazdag gyumolcsoket, zoldsegeket, igy megorizzuk szervezetunk fiatalsagat, vitalitasat, egeszseget es ezzel egyutt legyozzuk a legnagyobb ellensegunket a “betegseget”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.