Hogyan fedezzuk fel a mellrakot

Az emlorak egy sulyos , am idoben diagnosztizalva jo eredmennyel gyogyithato betegseg. Egy egyszeru szurovizsgalattal kideritheto az emlok egeszseges vagy koros allapota, megis evrol evre tobb ezer no esik aldozatava ennek a szornyu betegsegnek, mert mar csak akkor fordulunk szakemberhez, amikor tul keso. Sokan ugy gondoljak baj mar csak akkor lehet, ha ezt az orvosunk is megerositi, pedig ez nem igy van.

Az emlorak akar 3 evet is kepes  a tunetmentesseg fazisaban tolteni, ez az ugynevezett preklinikai szakasz, amely a betegseg kezdetetol a tunetek megjeleneseig terjed. Azonban a daganat mar ebben a szakaszban kimutathato szurovizsgalatokkal, a legtobben sajnos csak a klinikai szakaszban fordulnak orvoshoz, amikor mar a tunetek is jelentkeznek, es csokken az esely az attetek kikuszobolesere.

A ma hasznalatos szuresek:
Az emlok onvizsgalata, amely lenyegeben fizikalis vizsgalat, de ez onmagaban nem szurovizsgalat, nem helyettesiti sem a mammografias, sem pedig a szakorvosi vizsgalatot. Viszont teny, hogy az onvizsgalatot rendszeresen  vegzok kozott kevesebb elorehaladott rak fordul elo, mint az ezt elhanyagolok eseteben. Az onvizsgalatot a havi verzes utani napokban erdemes elvegezni egy jol megvilagitott helyisegben, tukor elott. Az emlok nagysagat, alakjat, a mellbimbok allapotat es az emlo boret szukseges megvizsgalni leengedett es felemelt karral. Korkoros mozdulatokkal, a honalj arkaban is harom ujjal ajanlatos vegigtapogatni a melleket.

Szakorvosi fizikalis emlovizsgalat
A tapintatos emlovizsgalatot szakorvos vegzi, novelve ezzel a szurovizsgalat eredmenyesseget, viszont tudnunk kell, hogy a fizikalis vizsgalat ellenere a kicsi es eszrevetlenul maradt daganat az emloben tovabb novekedhet, ezert barmely gyanu eseten feltetlenul szukseges az ultrahangos vagy a mammografiai vizsgalat is.

Mammografiai vizsgalat

A mammografia az emlok lagyreszenek rontgenvizsgalata, amely kepes kimutatni akar 5mm atmeroju korai rakot is.

Ultrahangos szures
Mivel a mammografiai vizsgalat 45 ev felett indokolt, tudnunk kell, hogy az ultrahang diagnosztika akkor is rendelkezesunkre all, ha ez alatt a kor alatt vagytunk, am veszelyeztettnek erezzuk magunkat. Nagyon oda kell figyelnunk es ugyelnunk az egeszsegunkre, ha a csaladban mar fordult  elo emlodaganat, ha mas daganatos megbetegedesben mar erintettek voltunk, ha egeszsegtelen eletmodot folytatunk, dohanyzunk, illetve ha barmifele problemat eszlelunk mellunkben.

Az ultrahangos emloszures soran az emlok allomanyat es honaljarok kepleteit monitorizzak, daganatok, talyogok, cisztak keresese a cel, de a daganatos betegsegek nyirokcsomo attetei is felfedezhetok ultrahanggal.  A paciens a vizsgalat soran szabadda tett mellkassal hanyatt fekszik, es a borre felvitt zseles anyagon mozgatva a vizsgalofejet az orvos kepet alkot az emlo kulonbozo teruleteirol. Ez az eljaras teljesen fajdalom es kockazatmentes, nagyon pontos informaciot ad ,es annyiszor elvegezheto ahanyszor csak szukseges.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a kovetkezo tuneteket tapasztalja magan:

– ha az emlo alakja torzul.
– ha az emlo boren ismeretlen eredetu , nem gyogyulo seb jelentkezik.
– ha az emlo vagy a bimbo bore behuzodik.
– ha a mellbimbo kipirosodik, megduzzad es viszket.
– ha az emlo veresen valadekozik.
– ha addig ismeretlen csomot tapint.

  • Mellrák típusok – tejvezeték-sorvadás, duktális karcinóma, adenoid emlőrák

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.