Orvosi tanácsok

A Hipertonia (magas vernyomas) jelentese es kezelese

A magas vernyomas, masneven hipertonia a legelterjedtebb sziv-errendszeri betegseg. Csak evek utan alakulnak ki a sulyos szovodmenyek, mint peldaul a szivelegtelenseg, trombozis, agyverzes, veseelegtelenseg, melyek halalhoz is vezethetnek.

Mit ertunk magas vernyomason?
A szivunk ugy mukodik, mint egy pumpa, ami a vert keringeti a testen at. A vernyomas az a nyomas, amit a sziv es az arteriak fejtenek ki, hogy a vert tovabb juttassak a testben. A magas vernyomas (hipertonia) olyan allapot,melyben az utoerek, vagyis az arteriak falara gyakorolt nyomas meghaladja a normalis erteket.

A verkeringes egy zart rendszer, es ha az erek nem tagulnak ki megfeleloen, hogy atengedjek a vert a test egyes reszeibe, akkor a szivnek eroteljesebben kell dolgoznia, hogy a vert mozgassa, igy a vernyomas emelkedik.

Az emelkedett vernyomas nagyon megterheli a szivet es sulyos karosodasokat okoz a szervezetben, mint a szelutes masneven stroke, szivinfarktus, periferias erbetegseg (erszukulet). Eppen ezert idoben oda kell figyelnunk vernyomasunk normalis vagy magas ertekeire.

Honnan is tudhatom meg, hogy magas a vernyomasom?
Ez igen egyszeru megoldas, ha meg akarjuk tudni vernyomasunk erteket, akkor azt meg kell meretnunk,a 25 evnel idosebb korosztalynak evente egyszer ajanlott a vernyomas ellenorzese, a 25 ev kor alatti magas vernyomas nagyon ritka es altalaban vesebetegseg (veseelegtelenseg ) okozza. Rendszeresen kell ellenorizniuk vernyomasukat azok a nok, akik fogamzasgatlo tablettat szednek.

Amikor a beteg vernyomasat merjuk ket erteket kapunk, sokszor ezt a beteg nem erti mit is jelentenek ezek a szamok valojaban, honnan kapjuk ezt az erteket. Az elso erteket szisztoles erteknek nevezzuk, amely az erekben uralkodo nyomast mutatja az erek osszehuzodasakor, ez az ertek persze mindig magasabb. A masodik erteket akkor kapjuk, amikor a sziv kamrai elernyednek.

A vernyomas mereset fontos mindig ulo helyzetben, nyugalmi allapotban , mindig azonos karon (bal karon), ugyanabban az idoben vegezni. A vernyomas reggel es kora este a legmagasabb erteku. Az eros megterheles, fizikai munka eseten a vernyomas jelentosen emelkedhet, ami normalis jelenseg.


Sok esetben a vernyomas tunetmentes, de barmely tunet eseten, mint peldaul fejfajas, szedules mar lehet jele a hipertonianak. Ha lehet inkabb a magas vernyomas-betegseg megelozesere torekedjunk, mert a kialakult betegseg es a kesobbi szovodmenyek kezelese elethosszig tarto kezelest igenyel.
A vernyomas stressz es izgalom hatasara is emelkedik, de nagyban befolyasolja a dohanyzas es az alkoholfogyasztas is.

Egeszseges emberek eseteben ez a vernyomas a megterheles befelyezese utan hamar visszaall a normalis ertekre, viszont a hipertonias betegben tartosan magas marad. A magas vernyomasban szenvedoknek nagyon oda kell figyelniuk az egeszseges taplalkozasra, az egeszseges eletmod kialakitasara es betartasara, allandoan ellenorizniuk kell a vernyomas szintjuket, a gyogyszeres kezeles betartasa nagyon fontos, hiszen az elhanyagolt vernyomas kezelese sulyos szovodmenyeket okoz.

Ha azt vesszuk eszre, hogy magas vernyomasunk mar nem ad valaszt a gyogyszeres kezelesekre azonnal forduljunk orvoshoz. Ha lehet vernyomasunkat szakemberrel ellenoriztessuk, vagy olyan vernyomasmerot hasznaljunk, amelyik biztosan pontos erteket mutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.