A Hipertonia (magas vernyomas) jelentese es kezelese

A magas vernyomas, masneven hipertonia a legelterjedtebb sziv-errendszeri betegseg. Csak evek utan alakulnak ki a sulyos szovodmenyek, mint peldaul a szivelegtelenseg, trombozis, agyverzes, veseelegtelenseg, melyek halalhoz is vezethetnek.

Mit ertunk magas vernyomason?
A szivunk ugy mukodik, mint egy pumpa, ami a vert keringeti a testen at. A vernyomas az a nyomas, amit a sziv es az arteriak fejtenek ki, hogy a vert tovabb juttassak a testben. A magas vernyomas (hipertonia) olyan allapot,melyben az utoerek, vagyis az arteriak falara gyakorolt nyomas meghaladja a normalis erteket.

A verkeringes egy zart rendszer, es ha az erek nem tagulnak ki megfeleloen, hogy atengedjek a vert a test egyes reszeibe, akkor a szivnek eroteljesebben kell dolgoznia, hogy a vert mozgassa, igy a vernyomas emelkedik.

Az emelkedett vernyomas nagyon megterheli a szivet es sulyos karosodasokat okoz a szervezetben, mint a szelutes masneven stroke, szivinfarktus, periferias erbetegseg (erszukulet). Eppen ezert idoben oda kell figyelnunk vernyomasunk normalis vagy magas ertekeire.

Honnan is tudhatom meg, hogy magas a vernyomasom?
Ez igen egyszeru megoldas, ha meg akarjuk tudni vernyomasunk erteket, akkor azt meg kell meretnunk,a 25 evnel idosebb korosztalynak evente egyszer ajanlott a vernyomas ellenorzese, a 25 ev kor alatti magas vernyomas nagyon ritka es altalaban vesebetegseg (veseelegtelenseg ) okozza. Rendszeresen kell ellenorizniuk vernyomasukat azok a nok, akik fogamzasgatlo tablettat szednek.

Amikor a beteg vernyomasat merjuk ket erteket kapunk, sokszor ezt a beteg nem erti mit is jelentenek ezek a szamok valojaban, honnan kapjuk ezt az erteket. Az elso erteket szisztoles erteknek nevezzuk, amely az erekben uralkodo nyomast mutatja az erek osszehuzodasakor, ez az ertek persze mindig magasabb. A masodik erteket akkor kapjuk, amikor a sziv kamrai elernyednek.

A vernyomas mereset fontos mindig ulo helyzetben, nyugalmi allapotban , mindig azonos karon (bal karon), ugyanabban az idoben vegezni. A vernyomas reggel es kora este a legmagasabb erteku. Az eros megterheles, fizikai munka eseten a vernyomas jelentosen emelkedhet, ami normalis jelenseg.


Sok esetben a vernyomas tunetmentes, de barmely tunet eseten, mint peldaul fejfajas, szedules mar lehet jele a hipertonianak. Ha lehet inkabb a magas vernyomas-betegseg megelozesere torekedjunk, mert a kialakult betegseg es a kesobbi szovodmenyek kezelese elethosszig tarto kezelest igenyel.
A vernyomas stressz es izgalom hatasara is emelkedik, de nagyban befolyasolja a dohanyzas es az alkoholfogyasztas is.

Egeszseges emberek eseteben ez a vernyomas a megterheles befelyezese utan hamar visszaall a normalis ertekre, viszont a hipertonias betegben tartosan magas marad. A magas vernyomasban szenvedoknek nagyon oda kell figyelniuk az egeszseges taplalkozasra, az egeszseges eletmod kialakitasara es betartasara, allandoan ellenorizniuk kell a vernyomas szintjuket, a gyogyszeres kezeles betartasa nagyon fontos, hiszen az elhanyagolt vernyomas kezelese sulyos szovodmenyeket okoz.

Ha azt vesszuk eszre, hogy magas vernyomasunk mar nem ad valaszt a gyogyszeres kezelesekre azonnal forduljunk orvoshoz. Ha lehet vernyomasunkat szakemberrel ellenoriztessuk, vagy olyan vernyomasmerot hasznaljunk, amelyik biztosan pontos erteket mutat.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.