Hiv fertozes ellen (Human Deficiency Syndrome)

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) immunhianyos tunet egyuttes korokozoja a HIV virus. A fertozes szexualis uton terjed nemi valadek kozvetitesevel, de verrel is megkaphato. A drogfogyasztok kozos fecskendo es tu hasznalataval fokozzak a fertozes tovabbterjedeset, de az egeszsegugyben dolgozok koreben is elofordulhat szurasos balesetek kapcsan.

Sajnos a fertozott anya atadhatja gyermekenek ezt a fertozest a terhesseg ideje alatt, de az anyatejen keresztul is fertozhet. A betegseg 80%-ban nemi uton tortenik, a fertozesnek leginkabb azok vannak kiteve, akik gyakrabban valtogatjak partnereiket, az intravenas kabitoszerelvezok, a homo-es biszexualis ferfiak, a prostitualtak es klienseik, ezek mind egyuttveve rizikocsoportot alkotnak. A nok sokkal hajlamosabbak a fertozesre, mivel a spermaban nagyobb szamban fordulnak elo a virusok, mint a verben. A fertozes valoszinusege no, ha egyidejuleg mas nemi betegseg is fennall.

Milyen karos hatassal van szervezetunkre a HIV virus?
A virus a szervezetbe kerulve az immunsejteket betegiti meg, a szervezetben naponta kozel 10 milliard virus kepzodik, ezzel egyidoben a fertozott immunsejtek pedig elpusztulnak, ami lassan a vedekezorendszer legyengulesehez vezet, es a HIV fertozesbol kialakul a sulyos tunetekkel jaro AIDS- betegseg. A szervezet ilyenkor vedtelenne valik az apro fertozesekkel szemben, valamint keptelen kivedeni a rosszindulatu daganatok kepzodeset is.

Az AIDS, legyengult immunrendszer tunetei:
A virusfertozes utan a betegseg akar 3-7 evig is tunetmentes lehet, a beteg ilyenkor meg nem eszlel semmilyen tunetet, kozerzete jo, de kozben a virusok szaporodnak, ez az ugynevezett tunetmentes fertozes. Heveny fertozes eseten tunet nem alakul ki minden betegnel, de altalaban torokfajas, rossz kozerzet, lazas allapot, izuleti fajdalmak, nyirokcsomo duzzanat, es ritka esetben kiutesek alakulnak ki.

A tuneti szakaszban mar fokozatosan elofordulnak olyan tunetek, amelyeket a betegseg “gyanujeleinek” nevezunk. Elhuzodo nyirokcsomo duzzanat alakul ki, szokatlan borgyogyaszati korkepek jelentkeznek, amelyek a megszokott kezelesre nem reagalnak. Ilyen lehet az ovsomor megjelenese egyszerre tobb teruleten, megjelenhetnek gyorsan szaporodo virusos szemolcsok, kezelesre nem reagalo gombas fertozesek a huvelyben es a szajban is, de a faggyutultenges okozta arcborgyulladas is jellegzetes tunet.


A teszt nagyon fontos minden olyan ember szamara, akik kivannak teve ennek a fertozesnek,akik valamely rizikocsoportba tartoznak, mert idoben leallithato a betegseg folyamata, a virus szaporodasa.
Ezen kivul elofordulhat meg tartos hasmenes, ejszakai izzadas es jelentos fogyas. Ebben a szakaszaban a betegsegnek meg a funkciozavarok visszafordithatoak. 10 ev utan alakul ki a HIV fertozes utolso stadiuma az AIDS betegseg stadiuma. Sajnos ebben a szakaszaban a betegsegnek mar visszafordithatatlan az immunrendszer karosodasa, kialakulnak a rosszindulatu daganatos betegsegek.

Igy a beteg halalat nem a HIV fertozes okozza, hanem az altala okozott sulyos immunkarosodas es a daganatos (tumor) megbetegedesek. 1986 ota kotelezoen szurik HIV-re az osszes verdonort es veradot, a korokozo kimutatasa a verbol tortenik, amit tobbszor is elvegeznek, mert meg a legerzekenyebb tesztekkel is csak 3-4 het utan valnak pozitivva, amit “ablak periodusnak” hivunk, az az idoszak amikor negativ eredmenyt mutatnak a tesztek.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.