Az agyhartyagyulladas, mint sulyos fertozo betegseg

Virusok, bakteriumok, korokozok, ezen szavak hallatan mindjart a betegseg, fertozes, vedekezes jut eszunkbe, hiszen hallottunk mar enyhe, de sulyos lefolyasu jarvanybetegsegekrol is. Amitol megis leginkabb tartunk es felunk az az ”agyhartyagyulladas”, amely sajnos sokszor vegzetes is lehet.

Amikor errol a betegsegrol beszelunk legelosszor gyermekunk jut eszunkbe, oket szeretnenk megvedeni, hiszen a betegseg szempontjabol az 5 ev alatti gyerekek a legveszelyeztetebbek. Eppen ezert fontos nehany dolgot tudni es megjegyezni a betegseggel kapcsolatban, mert az idoben diagnosztizalt es kezelt agyhartyagyulladas szovodmenymentesen es jo eredmennyel gyogyithato.

Mit ertunk agyhartyagyulladason?
Agyhartyagyulladasnak nevezzuk az agyat es a gerincvelot korulvevo hartyak gyulladasos allapotat. Az agyhartyagyulladast tobbfele bakterium is kivalthatja, eloidezheti szamos bakterium, egysejtu gomba, virus es protozoon is. A leggyakoribb bakterilais korokozok a Neisseria meningitidis es a Haemophilus influenzae, de a Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli es a Listeria monocytogenes bakteriumok is kivalthatjak.


Oltasokkal vedekezhetunk a kor ellen

Az altaluk okozott korkepet Meningitis purulentanak, vagyis  gennyes agyhartyagyulladasnak nevezzuk. Jarvanyos vagy fertozo agyhartyagyulladast a Niesseria meningitidis, vagy mas neven meningococcus bakterium okoz. A meningococcus fertozes leginkabb a csecsemoket, az 1 es 5 ev kozotti gyermekeket veszelyezteti, de a 15-19 ev kozotti fiatalok is erzekenyek a betegsegre. A betegseg tunetei a magas laz, fejfajas, hanyinger, hanyas, illetve (es amire nagyon oda kell figyelni, mert mar meghatarozo tunete az agyhartyagyulladasnak) a tarkomerevseg. Ha ezek a tunetek mar jelentkeznek azonnal orvoshoz kell fordulni, a kezeles pedig korhazban, fertozo osztalyon tortenik. A meningococcus okozta agyhartyagyulladas idoben szovodmenymentesen gyogyithato, de ellenkezo esetben sulyos maradvanytunete lehet a rokkantsag.

Az agyhartyagyulladast okozo bakterium cseppfertozessel terjed, az emberi szervezeten kivul nagyon hamar elpusztul, a betegseg csak szoros kontaktus, egyutteles eseten terjedhet. Az agyhartyagyulladast okozo bakteriumok nehanyaval szemben letezik vedooltas.

A Haemophilus influenzae elleni oltast ingyenesen megkapja minden kisgyermek meg 1 eves kor alatt, a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) elleni oltoanyag nem kotelezo, de megkaphato minden 2 ev alatti kisgyermek szamara. E bakterium fertozese leginkabb a fel ev alatti gyermekeket veszelyezteti, ezert mar 2 honapos kortol javasolt az oltasi sorozat megkezdese.

A meningococcus elleni oltas szinten nem kotelezo, de mivel az 5 ev alatti gyermekek a legveszelyeztetettebb korcsoport, az oltasi sorozatot javasolt minnel fiatalabb eletkorban elkezdeni. Figyeljunk oda es idoben vedjuk meg gyermekeinket az agyhartyagyulladastol es barmilyen furcsa tunet eseten ne habozzunk, forduljunk azonnal orvoshoz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.