A legjobb tanacsok pattanasok kezelesere es megelozesere

Borunknek, nap mint nap apolasra van szuksege, hogy megorizze szepseget, viszont ez nem mindenkinek akadalymentes. Sajnos a zsiros bor sokak szamara remalom, mert a sok, draga kezelesek ellenere sem tudnak megszabadulni az ez altal kialakult pattanasaiktol. Az acne, amely a zsiros boron kialakult pattanasokat jelenti nagyon gyakori betegseg, mely fiziologias allapotnak tekintheto, a serdulokor korulbelul 85%-at erinti. A pattanasos, zsiros bor kialakulasaban tobb tenyezo is szerepet jatszik, okai lehetnek a szortuszo fokozott hamtermelese es csokkent hamlasa, mely a faggyu kiuruleset gatolja, a masik ket fontos tenyezo a fokozott faggyutermeles, melyben az androgen hormonnak fontos szerepe van.

Kivalto tenyezo meg az ugynevezett Propionibacterium acnes bakterium, mely a lezarodott folliculusban felszaporodott faggyukban elszaporodik es gyulladast okoz. Genetikai tenyezok is meghatarozzak a bortipust, a porusok nagysagat, a faggyumirigyek nagysagat es felepiteset, es a Propionibacterium acnes iranti fogekonysagat.

Az acne soran nemcsak pattanasok, hanem nyilt es zart miteszerek, fajdalmas, mely gyulladasos csomok illetve cisztak is kialakulhatnak. Ha ezek a
jelensegek eggyuttesen jelentkeznek, akkor az acne legsulyosabb formajarol, az Acne conglobatarol beszelunk. Ebben az esetben a bortunetek a mellkason, a fenek teruleten, a karokon, a haton is megjelennek es behuzodott vagy kiemelkedo hegekkel gyogyulnak.

Az acne gyogyszeres kezelese:
Egy acne kezeleseben fontos normalizalni a follikularis elszarusodast, csokkenteni a faggyumirigy aktivitast, gatolni a Propionibacterium acnes szaporodasat, illetve a gyulladast. Sajnos nincsen olyan lokalis keszitmeny, amely mind a negy ponton kepes beavatkozni, ezert szisztemas kezelessel kell kiegesziteni a lokalis kezelest. A lokalis retinoid keszitmenyek hatekonyan szabalyozzak a keratinizaciot, igy megakadalyozzak a miteszerek kialakulasat, viszont nem befolyasoljak a faggyutermelest es csak mersekelt gyulladascsokkento es bakterium ellenes hatassal rendelkeznek.

A lokalis antibiotikumoknak es a szisztemas antibiotikumoknak csak kizarolag antibakterialis hatasuk van, mig a szisztemas retinoidok (pl: Roaccutan, Sotret) az egyetlen keszitmenyek, amelyek az acne patomechanizmusanak osszes pontjara kepesek hatni, ezert ezek a leghatasosabbak. Az acne utani hegek kezelese is fontos, melyet kemiai vagy cryo hamlasztassal, borcsiszolassal, szilikon gelekkel es tapaszokkal, illetve lezeres kezelesekkel erhetunk el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.