A legjobb tanacsok pattanasok kezelesere es megelozesere

Borunknek, nap mint nap apolasra van szuksege, hogy megorizze szepseget, viszont ez nem mindenkinek akadalymentes. Sajnos a zsiros bor sokak szamara remalom, mert a sok, draga kezelesek ellenere sem tudnak megszabadulni az ez altal kialakult pattanasaiktol. Az acne, amely a zsiros boron kialakult pattanasokat jelenti nagyon gyakori betegseg, mely fiziologias allapotnak tekintheto, a serdulokor korulbelul 85%-at erinti. A pattanasos, zsiros bor kialakulasaban tobb tenyezo is szerepet jatszik, okai lehetnek a szortuszo fokozott hamtermelese es csokkent hamlasa, mely a faggyu kiuruleset gatolja, a masik ket fontos tenyezo a fokozott faggyutermeles, melyben az androgen hormonnak fontos szerepe van.

Kivalto tenyezo meg az ugynevezett Propionibacterium acnes bakterium, mely a lezarodott folliculusban felszaporodott faggyukban elszaporodik es gyulladast okoz. Genetikai tenyezok is meghatarozzak a bortipust, a porusok nagysagat, a faggyumirigyek nagysagat es felepiteset, es a Propionibacterium acnes iranti fogekonysagat.

Az acne soran nemcsak pattanasok, hanem nyilt es zart miteszerek, fajdalmas, mely gyulladasos csomok illetve cisztak is kialakulhatnak. Ha ezek a
jelensegek eggyuttesen jelentkeznek, akkor az acne legsulyosabb formajarol, az Acne conglobatarol beszelunk. Ebben az esetben a bortunetek a mellkason, a fenek teruleten, a karokon, a haton is megjelennek es behuzodott vagy kiemelkedo hegekkel gyogyulnak.

Az acne gyogyszeres kezelese:
Egy acne kezeleseben fontos normalizalni a follikularis elszarusodast, csokkenteni a faggyumirigy aktivitast, gatolni a Propionibacterium acnes szaporodasat, illetve a gyulladast. Sajnos nincsen olyan lokalis keszitmeny, amely mind a negy ponton kepes beavatkozni, ezert szisztemas kezelessel kell kiegesziteni a lokalis kezelest. A lokalis retinoid keszitmenyek hatekonyan szabalyozzak a keratinizaciot, igy megakadalyozzak a miteszerek kialakulasat, viszont nem befolyasoljak a faggyutermelest es csak mersekelt gyulladascsokkento es bakterium ellenes hatassal rendelkeznek.

A lokalis antibiotikumoknak es a szisztemas antibiotikumoknak csak kizarolag antibakterialis hatasuk van, mig a szisztemas retinoidok (pl: Roaccutan, Sotret) az egyetlen keszitmenyek, amelyek az acne patomechanizmusanak osszes pontjara kepesek hatni, ezert ezek a leghatasosabbak. Az acne utani hegek kezelese is fontos, melyet kemiai vagy cryo hamlasztassal, borcsiszolassal, szilikon gelekkel es tapaszokkal, illetve lezeres kezelesekkel erhetunk el.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.