Az influenza, mint fertozo betegseg

Az influenza a legutak betegsege, ami kihat az egesz szervezetunkre. Tobb tipusa is letezik: A, B es C virusa igen ellenallo, es ujra es ujra mas virustorzsek jelennek meg. A virusok genetikai allomanya gyorsan valtozik, az A tipusu influenza virus minden 10-ik evben globalis jarvanyhoz vezet, mig a B- virusok tobbnyire enyhebb tuneteket okoznak, a C- virusok pedig csak ritkan utik fel fejuket.

A betegseg tunetei es lefolyasa
Az influenza csepfertozessel terjed fokent tusszentessel, kohogessel, a virusok szervezetbe jutasat koveto nehany napon belul jelentkeznek a tunetek, mint peldaul: magas laz, torokfajas es kohoges, fej es vegtagfajdalom.A lazas allapot akar egy hetig is eltarthat s, ha nem lepnek fel komplikaciok a betegseg egy heten belul megszunik.

Az influenza szovodmenyei
Az influenza szovodmenyei elsosorban a gyengebb immunitassal rendelkezo betegeket, mint peldaul a kronikus sziv es errendszeri betegsegben, tudobetegsegben szenvedoket, s az idoseket veszelyezteti. Gyakori szovodmenye a bakterium okozta tudogyulladas, a virusok altal legyengitett szervezetet a bakteriumok konnyen megtamadjak.
Egyeb komplikacioi a betegsegnek az orrmellekureg- gyulladas masneven (sinusitis) es kozepfulgyulladas azaz (otitis). Egy ritkan elofordulo, de nagyon veszelyes szovodmeny az ugynevezett primer virusos tudogyulladas, a fertozes neha a szivet is tamadja.

Az influenza kezelese
Ha a betegseg komplikaciomentes, akkor tuneti kezelessel csillapithato a fajdalom es a laz, peldaul paracetamollal, de hatasos a hutofurdo is. A nagyon eros, szaraz kohogest pedig kohogescsillapitokkal enyhitheti, ezek mellett meg nagyon fontos a pihenes, es a sok folyadek fogyasztasa. Bakterialis felulfertozodes eseten antibiotikumos kezelesre van szukseg, sulyos esetben a betegnek mar korhazi elletasra van szuksege.

Megelozes
A megelozest az influenza elleni vedooltas jelenti, ami a szovodmenyek kialakulasanak veszelye miatt a kovetkezo szemelyeknek ajanlott:
– 60 ev feletti kronikus betegeknek.
– Azoknak a szemelyeknek, akiknel nagy a fertozes veszelye. (pl.egeszsegugyben dolgozok).
– Gyermekotthonokban vagy idosek otthonaban eloknek.
A vedooltast meg a jarvany kezdete elott be kell adni, rendszerint evente osszel, amennyiben a beteg egeszseges ,s nincsen semmilyen fele akut betegsege vagy sulyos tojasfeherjeallergiaja.
Egy influenza jarvany kitorese sajnos nem akadalyozhato meg, eppen ezert a vedekezes, a megfelelo kezeles es a higienia betartasa nagyon fontos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Facebook Page -