A fejfajasrol es annak tuneteirol

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerne ezt az erzest!

A migrenrol:

Az egyik leggyakoribb tipusu fejfajas, gyakran mar fiatalkorban kezdodik ,de altalaban a 25 es 55 ev kozotti korosztalyt erinti. A migren gyakoribb a nok eseteben, kialakulasat a beteg gyakran elore megerzi, ilyenkor a latas elhomalyosodhat ,vagy vibralo fenypontokat lat a beteg. Sok esetben mindenfele bevezeto tunet nelkul jelentkezik ,es akar 2-3 napig is tarthat.

A migren jellemzoi

Igen eros, feloldali, lukteto, terhelesre sulyosbodo fajdalom, melyet gyakran kiser hanyinger es hanyas is.

  • A migren kialakulasa:

A migren orokolheto ,ezek mellet eloidezheti az agy bizonyos teruleteinek mukodeszavara is.Kozponti szerepe van a szerotoninnak is, amely felszaporodik a verben s erosszehuzodast okoz, majd verszintje csokken , emiatt az agyi arteriak kitagulnak es fellep a migrenes roham.

A migrent hormon jellegu problemak, de erfejlodesi rendellenesseg is okozhatja. Migrenes rohamot kivalthatnak meg idojarasi frontok, bizonyos elelmiszerek, mint pl: sajt, csokolade, elelmiszer tartositoszerek, vorosbor, de vannak ,akik kulonbozo illatokra, szagokra erzekenyek.

Kivalto ok lehet meg a stressz, az alvashiany es a menstruacio is.

Mit tegyunk egy migrenes fejfajas eseten?

Ha az embernek fejfajasa van logikus, hogy fajdalomcsillapitot vesz be, de nem mindegy, hogy mit es mennyit. Ha a fejfajas tobbszor is jelentkezik, mindenkeppen forduljunk szakemberhez, mert a pontos diagnozis felismerese es kezelese csak a beteg javara valik!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.