Visszerbetegsegek

A visszerbetegseg elsosorban az also vegtagon fejlodok ki, a felnott lakossag kb 30%-ban visszerbetegseg alakul ki. Kialakulasaban szerepet jatszik a veleszuletett venafal gyengeseg, kulonbozo hajlamosito tenyezok, mint peldaul a terhesseg es hormonalis tenyezok pl: fogamzasgatlok. A betegek sokszor kozmetikai problemak miatt keresik fel az orvost ,nagyon gyakori a comb es labszar teruleten kialakulo capillaris tagulatok, vagy “sepruvenak”. Ezek a capillaris tagulatok nagyon ritkan okoznak egyeb funkcionalis elterest, mint peldaul labdagadas, nehezlab erzes vagy gorcsok.

Az osszes beteg kozott tobb mint ketszer annyi no van, mint ferfi. A visszerbetegseg kialakulasa eletmodbeli tenyezoktol is fugg, mint peldaul az ulomunka, a mozgashiany, a tulsuly, a dohanyzas olyan faktorok, amelyen az ember maga is valtoztathat. Megemlitendok meg azok a betegsegek, amelyek szinten hozzajarulnak a betegseg kialakulasahoz, mint peldaul az izuleti betegsegek, erszukulet, trombozis, bizonyos anyagcsere betegsegek, mint a cukorbetegseg.

A visszerbetegseg kezelese:
A kezeles celja a venas nyomas es a venas visszafolyas csokkentese, az odemas duzzanat lelohasztasa, a gyulladasgatlas, a megfelelo mozgassal a labizmok pumpalo hatasat kell helyreallitani. A kezeles eszkozei a kompresszios polya (fasli), a gyogyharisnya, mely helyettesiti az erfalak elvesztett feszesseget. A kezeleshez szukseges meg a specialis visszertorna, a sulyfelesleg ledolgozasa, borgyogyaszati kezeles, izuleti problemak vagy cukorbetegseg eseten a dieta javasolt.

Fontos meg, hogy olyan cipot hordjunk, amelynek a talpa rugalmas, es igy nem akadalyozza meg a talp izmainak mozgasat. Szukseges hangsulyozni, hogy sem pusztan gyogyharisnya hordasaval, sem csupan gyogyszerekkel a problema nem tekintheto megoldottnak, pozitiv eredmeny csak akkor erheto el, ha ezek egymast kiegeszitik.

A gyogyszeres kezeles celja az odemak megszuntetese, az erfalak allapotanak javitasa. A sulyos visszertagulatok kezelese sebeszeti uton tortenik, a mutet jo megoldas is lehet, mert trombozist es egyeb szovodmenyeket elozhet meg.

– A betegseg megelozese

A legfontosabb teendok:
-Hordjunk puha, hajlekony talpu cipot ,s ha lehet minnel tobbet mozogjunk.
-A terhesseg ideje alatt ovjuk a labunkat, ha dagad uljunk sokat feltett labbal, hogy megelozzuk a venak kitagulasat.
-Igyekezzunk az idealis testsuly eleresere es megtartasara!
-Keruljuk a hosszan tarto allast, cipekedest!
-A visszerre hajlamosaknak kerulni kell a meleget, szaunat, termalfurdot , mert a melegtol az erek kitagulnak, s igy fokozodik a betegseg, eppen ezert napozni is csak mertekkel lehet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Facebook Page -