Orvosi tanácsok

A jo (HDL) es a rossz (LDL) koleszterin

A mikor koleszterinrol beszelunk a sziv es errendszeri megbetegedesek jutnak eszunkbe. A koleszterin lehet orokletes tenyezo, de befolyasolhatja a dohanyzas, a tulzott alkoholfogyasztas, a stresszhatasok es az etkezes is.

De mi is pontosan a koleszterin?
A koleszterin szervezetunk szamos biologiai mukodeseben jatszik szerepet, egy fontos zsirfeleseg, mely lebomlasa es atalakulasa soran energiat szolgaltat, egyes sejtek mukodesehez tapanyagul szolgal, alkotoresze bizonyos hormonoknak es a vernek is. A verben megtalalhato koleszterinmennyiseg 80%-a a majban termelodik, a taplalekkal mindossze 20%-a kerul a szervezetunkbe, megsem elhanyagolhato a helyes taplalkozas szerepe. A koleszterin a kor elorehaladtaval is novekedhet, de a mozgasszegeny eletmod is emeli.


Mit ertunk jo es rossz koleszterinen?
Figyeljunk oda idoben a koleszterinszintunkre!
Tul magas verszint eseten a koleszterin mas vegyuletekkel egyutt felhalmozodik a kis es kozepes arteriak belhartyaja alatt es igy szukiti az ereket. Ezekben az erekben csokken a veraramlas, sot el is zarodhatnak az arteriak. A lerakodasok igen valtozatos panaszokat okoznak, mint peldaul az erszukulet. Az agyi es nyaki erek elzarodasa soran agyi keringesi zavarok jonnek letre, a sziv koszoruereiben kialakult erszukulet pedig eros mellkasi fajdalom formajaban jelentkezik, es az er teljes elzarodasa szivinfarktushoz vezet. A labszarfekely is az erszukulet eredmenye.

Barmennyire is furcsa, de letezik jo es rossz koleszterin is, mikroszkopos vizsgalatok alapjan neveztek el az egyiket HDL-nek azaz a jo koleszterint, es LDL-nek a rossz koleszterint. A rossz koleszterin (az LDL) lerakodhat az arteriak belhartyaja alatt es sulyosbithatja az ateroszklerozist, az erfal elmeszesedeset, szukuletet. A jo koleszterin (HDL) az LDL koleszterint kivonja a verbol es visszaszallitja a majba, az oda jutott koleszterinbol epesav kepzodik, amely a taplalek emeszteset segiti elo. Ezert elonyos, ha a sziv es errendszeri betegsegek kockazatanak csokkenteseben, a jo (HDL) koleszterin aranya no, a rossz pedig (LDL) csokken. Sajnos sok beteg mar csak akkor szerez tudomast a magas koleszterinszintrol, ha mar a tunetek jelentkeznek, pedig egyetlen csepp verbol mar kideritheto.

Hogyan normalizalhato a koleszterinszint?
Szigoru rendszabalyok betartasaval 3 honapon belul latvanyos eredmeny erheto el, de ha ez nem hoz varhato eredmenyt, akkor a gyogyszeres kezeles mellett kell donteni. De a helyes eletmod ( dohanyzas mellozese, egeszseges etrend, mozgas) betartasaval is sokat teszunk egeszsegunk megorzeseert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.