Orvosi tanácsok

Jarvanyos kozepfulgyulladas

A kozepfulgyulladas a gyermekek eseteben igen gyakori betegseg. Megkulonboztetunk virusos es bakterialis kozepfulgyulladast. Antibiotikumos kezelest csak a bakterium okozta, gennyes kozepfulgyulladas eseten szukseges. Fontos a korokozo megallapitasa, hogy  megfelelo antibiotikumos kezelesben reszesuljunk. Egy kozepfulgyulladast az orrban, torokban levo bakteriumok, illetve virusok okozzak.

A betegseg mindig a nathaval kezdodik, amit virusfertozes okoz. A natha kovetkezteben az Eustach-kurt nyalkahartyaja megduzzad, elzarodik, igy a kozepfulben a folyadek megreked es a bakteriumok elszaporodnak. A bakteriumok szaporodasa gennyes valadek kepzodeset inditja meg, amitol a dobhartya kidomborodik, begyullad es fajdalmas lesz. A betegseg lazzal jar, a gyermek ilyenkor nyugos es etvagytalan.

A gennyes kozepfulgyulladas leggyakorib okozoja a Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes bakteriumok. Ezen bakteriumok legtobbjenek, antibiotikum erzekenysege miatt, az elso valasztando antibiotikum az amoxicillin, amelyet 10 napig kell alkalmazni. Sokan elkovetik azt a hibat, hogy erosebb antibiotikumot alkalmaznak, hogy a kezeles eredmenyesebb legyen.

Mas antibiotikum alkalmazasa csak akkor indokolt, ha az elozo kezelesre nem reagal a gyermek. Ha egy szezonban tobbszor, esetleg 2-szer, 3-szor is elofordul a kozepfulgyulladas, akkor tenyesztest kell vegezni, megallapitani a bakterium antibiotikum erzekenyseget es megkezdeni a megfelelo kezelest.


A teli idoszak a nathak korszaka, igy  gyermekeink is nagyban kivannak teve a virusok es bakteriumok altal okozott fertozeseknek, tobbek kozott a fulgyulladasnak is.
Fontos tudnunk azt, hogy a nem megfeleloen alkalmazott antibiotikum artalamas is lehet. Egy jol kivalasztott antibiotikum hatasat mar 2 nap utan megteszi, a beteg laztalan, jo a kozerzete es az etvagya is javul. A kezelest mindenkeppen 10 napig kell folytatni hogy a bakteriumot vegleg eltuntessuk, nem csak a kozepfulbol, hanem a garatbol is.

Barmely tunet eseten azonnal forduljunk orvoshoz, hogy idoben megfelelo kezelesben reszesuljunk es elkeruljuk az egyeb komplikaciokat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.