Jarvanyos kozepfulgyulladas

A kozepfulgyulladas a gyermekek eseteben igen gyakori betegseg. Megkulonboztetunk virusos es bakterialis kozepfulgyulladast. Antibiotikumos kezelest csak a bakterium okozta, gennyes kozepfulgyulladas eseten szukseges. Fontos a korokozo megallapitasa, hogy  megfelelo antibiotikumos kezelesben reszesuljunk. Egy kozepfulgyulladast az orrban, torokban levo bakteriumok, illetve virusok okozzak.

A betegseg mindig a nathaval kezdodik, amit virusfertozes okoz. A natha kovetkezteben az Eustach-kurt nyalkahartyaja megduzzad, elzarodik, igy a kozepfulben a folyadek megreked es a bakteriumok elszaporodnak. A bakteriumok szaporodasa gennyes valadek kepzodeset inditja meg, amitol a dobhartya kidomborodik, begyullad es fajdalmas lesz. A betegseg lazzal jar, a gyermek ilyenkor nyugos es etvagytalan.

A gennyes kozepfulgyulladas leggyakorib okozoja a Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes bakteriumok. Ezen bakteriumok legtobbjenek, antibiotikum erzekenysege miatt, az elso valasztando antibiotikum az amoxicillin, amelyet 10 napig kell alkalmazni. Sokan elkovetik azt a hibat, hogy erosebb antibiotikumot alkalmaznak, hogy a kezeles eredmenyesebb legyen.

Mas antibiotikum alkalmazasa csak akkor indokolt, ha az elozo kezelesre nem reagal a gyermek. Ha egy szezonban tobbszor, esetleg 2-szer, 3-szor is elofordul a kozepfulgyulladas, akkor tenyesztest kell vegezni, megallapitani a bakterium antibiotikum erzekenyseget es megkezdeni a megfelelo kezelest.


A teli idoszak a nathak korszaka, igy  gyermekeink is nagyban kivannak teve a virusok es bakteriumok altal okozott fertozeseknek, tobbek kozott a fulgyulladasnak is.
Fontos tudnunk azt, hogy a nem megfeleloen alkalmazott antibiotikum artalamas is lehet. Egy jol kivalasztott antibiotikum hatasat mar 2 nap utan megteszi, a beteg laztalan, jo a kozerzete es az etvagya is javul. A kezelest mindenkeppen 10 napig kell folytatni hogy a bakteriumot vegleg eltuntessuk, nem csak a kozepfulbol, hanem a garatbol is.

Barmely tunet eseten azonnal forduljunk orvoshoz, hogy idoben megfelelo kezelesben reszesuljunk es elkeruljuk az egyeb komplikaciokat.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.