Vegtagserulesek telen

A teli idoszak nemcsak a natha, az allergia, a mandulagyulladas es tudogyulladas idoszaka, hanem a toreseke, seruleseke is. Sajnos ez az idoszak a legkedvezobb a toresek (fractura), zuzodasok (contusio), randulasok (distorsio) vagy ficam (luxatio) szamara. A sikos, jeges utszakaszok ovatossagunk ellenere is sok problemat okoznak nekunk, egy rossz lepes, mozdulat esetleg figyelmetlenseg es mar is megtortenik a baj.

De mi tortenik,  ha elcsuszunk,  mire figyeljunk oda es mit tegyunk ?
Szerintem sok emberben tudatosul az a teny, hogy egy csuszasnal barmi megtortenhet, persze nem minden esetben vegzodik a dolog toressel, megis nagyon komolyan kell venni ezeket a seruleseket, hogy ezzel elkeruljuk a fellepo komplikaciokat. Elosszor is a legelso fontos lepes az, hogy megbizonyosodjunk a serules sulyossagarol. Ha toresrol van szo es nem egy egyszeru utesrol akkor a serult vegtag mozgasa beszukul, funkcioja a toredekere csokken vagy ki is esik, merevve valik, megdagad es elojon a turhetetlen, lukteto fajdalom. Ilyenkor a vegtagot minnel hamarabb rogziteni kell, vagy mozdulatlan allapotban maradni mindaddig ,amig a mentosok megerkeznek.

Fontos minnel hamarabb segitseget kerni, es ezt azert mondom, mert sajnos vannak emberek, akik nem veszik komolyan ezeket a seruleseket es ezzel sajat egeszseguket es eletuket teszik kockara. Toreseknel gyakori meg a veromlenyek kialakulasa, vegtagrovidules, a kez toresenel a duzzanat miatt az ekszereinktol meg kell szabadulnunk, ide ertve a gyuruket, karorat, karlancot. A ficam az izulet es a lagyresz serulesei koze tartozik, ami azt jelenti hogy az izuleti vapat elhagyja a csont fejresze, vagyis a csont kiugrik a tokbol es nem ter oda vissza. Ez a fajta serules szabad szemmel is konnyen megallapithato. Vegtagrandulas eseten pedig a csont feje  mindvegig az izuleti  vapaban marad, de az izuleti szalagok megserulnek, megnyulnak.

Tavasz, nyar, osz, tel- mind a negy evszak tartogat szamunkra veszelyeket, telen a csuszos utak, jardak jelentenek gondot, de ide tartoznak a teli sportok szerelmeseit fenyegeto serulesek is.  Sieles, korcsolyazas, szankozas kozben a kulcscsont, kez es terd serulesei  fordulnak elo. A tavaszi sportolas, biciklizes, gordeszkazas, gorkorcsolyazas is lehet balasetveszelyes. Nyaron a strandok sikos medencei okoznak problemat, osszel pedig a turazok, szabadidos tevekenyseget uzok  serulnek leginkabb.

Hogyan kell rogziteni a toreseket?
A toresek rogzitese ma mar konnyebb feladat, regen az eltort vegtagokat nem tudtak begipszelni, hiszen akkor nem letezett gipsz csak botokkal, faagakkal rogzitettek a serult vegtagot. Toreseknel, inseruleseknel ma a gipszeles helyett egyre inkabb specialis rogzitot haszalnak, amely kenyelmesebb is.

Mire figyeljunk oda,  foleg a teli idoszak idejen a serulesekkel kapcsolatban  ?
Elosszor is az idoszaknak megfelelo cipot vegyunk fel, es ha lehet ne legyen csuszos, keruljuk a csuszos utakat, figyelmesen kozlekedjunk, ezzel megvedjuk magunkat de masok egegszseget is. Figyeljunk oda az oregekre, segitsunk nekik, a gyerekek is mindig legyenek szuloi felugyelet alatt es ne hagyjuk oket egyedul. Nagyon vigyazzanak meg a csontritkulasban szenvedok, mert nekik egy eses konnyen toressel is vegzodhet. Minnel hamarabb kerjunk orvosi segitseget  nemcsak sajat, hanem masok szamara is, hiszen ezek a serulesek orvosi szaktudast kovetelnek, korhazi vizsgalatot, ahol rontgen segitsegevel kiderul e serules sulyossaga. Otthoni kezelessel semmifele keppen ne probalkozzunk, mert ezzel csak sajat helyzetunkon rontunk es rossz esetben vegzetes is lehet.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.