Vegtagserulesek telen

A teli idoszak nemcsak a natha, az allergia, a mandulagyulladas es tudogyulladas idoszaka, hanem a toreseke, seruleseke is. Sajnos ez az idoszak a legkedvezobb a toresek (fractura), zuzodasok (contusio), randulasok (distorsio) vagy ficam (luxatio) szamara. A sikos, jeges utszakaszok ovatossagunk ellenere is sok problemat okoznak nekunk, egy rossz lepes, mozdulat esetleg figyelmetlenseg es mar is megtortenik a baj.

De mi tortenik,  ha elcsuszunk,  mire figyeljunk oda es mit tegyunk ?
Szerintem sok emberben tudatosul az a teny, hogy egy csuszasnal barmi megtortenhet, persze nem minden esetben vegzodik a dolog toressel, megis nagyon komolyan kell venni ezeket a seruleseket, hogy ezzel elkeruljuk a fellepo komplikaciokat. Elosszor is a legelso fontos lepes az, hogy megbizonyosodjunk a serules sulyossagarol. Ha toresrol van szo es nem egy egyszeru utesrol akkor a serult vegtag mozgasa beszukul, funkcioja a toredekere csokken vagy ki is esik, merevve valik, megdagad es elojon a turhetetlen, lukteto fajdalom. Ilyenkor a vegtagot minnel hamarabb rogziteni kell, vagy mozdulatlan allapotban maradni mindaddig ,amig a mentosok megerkeznek.

Fontos minnel hamarabb segitseget kerni, es ezt azert mondom, mert sajnos vannak emberek, akik nem veszik komolyan ezeket a seruleseket es ezzel sajat egeszseguket es eletuket teszik kockara. Toreseknel gyakori meg a veromlenyek kialakulasa, vegtagrovidules, a kez toresenel a duzzanat miatt az ekszereinktol meg kell szabadulnunk, ide ertve a gyuruket, karorat, karlancot. A ficam az izulet es a lagyresz serulesei koze tartozik, ami azt jelenti hogy az izuleti vapat elhagyja a csont fejresze, vagyis a csont kiugrik a tokbol es nem ter oda vissza. Ez a fajta serules szabad szemmel is konnyen megallapithato. Vegtagrandulas eseten pedig a csont feje  mindvegig az izuleti  vapaban marad, de az izuleti szalagok megserulnek, megnyulnak.

Tavasz, nyar, osz, tel- mind a negy evszak tartogat szamunkra veszelyeket, telen a csuszos utak, jardak jelentenek gondot, de ide tartoznak a teli sportok szerelmeseit fenyegeto serulesek is.  Sieles, korcsolyazas, szankozas kozben a kulcscsont, kez es terd serulesei  fordulnak elo. A tavaszi sportolas, biciklizes, gordeszkazas, gorkorcsolyazas is lehet balasetveszelyes. Nyaron a strandok sikos medencei okoznak problemat, osszel pedig a turazok, szabadidos tevekenyseget uzok  serulnek leginkabb.

Hogyan kell rogziteni a toreseket?
A toresek rogzitese ma mar konnyebb feladat, regen az eltort vegtagokat nem tudtak begipszelni, hiszen akkor nem letezett gipsz csak botokkal, faagakkal rogzitettek a serult vegtagot. Toreseknel, inseruleseknel ma a gipszeles helyett egyre inkabb specialis rogzitot haszalnak, amely kenyelmesebb is.

Mire figyeljunk oda,  foleg a teli idoszak idejen a serulesekkel kapcsolatban  ?
Elosszor is az idoszaknak megfelelo cipot vegyunk fel, es ha lehet ne legyen csuszos, keruljuk a csuszos utakat, figyelmesen kozlekedjunk, ezzel megvedjuk magunkat de masok egegszseget is. Figyeljunk oda az oregekre, segitsunk nekik, a gyerekek is mindig legyenek szuloi felugyelet alatt es ne hagyjuk oket egyedul. Nagyon vigyazzanak meg a csontritkulasban szenvedok, mert nekik egy eses konnyen toressel is vegzodhet. Minnel hamarabb kerjunk orvosi segitseget  nemcsak sajat, hanem masok szamara is, hiszen ezek a serulesek orvosi szaktudast kovetelnek, korhazi vizsgalatot, ahol rontgen segitsegevel kiderul e serules sulyossaga. Otthoni kezelessel semmifele keppen ne probalkozzunk, mert ezzel csak sajat helyzetunkon rontunk es rossz esetben vegzetes is lehet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.