Orvosi tanácsok

Hogyan kezeljuk a mandulagyulladast

Ez a szo napjainkban mar mindenki szamara ismert, hiszen nincs olyan ember aki ne esett volna at egy mandulagyulladason. A madulagyulladas gyakran szerepel a felso leguti betegseg fertozesek formai kozott, es hattereben leggyakrabban   bakterialis folyamatok allnak. Az orrmandulakat es a garatmandulakat nyirokszovet alkotja, ezek gyuruszeruen veszik korul a garatot.

Szerepuk a szervezet vedelme a fertozesekkel szemben, de bizonyos esetekben maguk is heveny, valamint idult fertozesek gocava valhatnak. Ennek kapcsan a mandulak hosszabb-rovidebb ideig tarto  atmeneti megnagyobbodasat eszleljuk, ami nyelesi nehezitettseget, nyeleszavart, a mandulakon lepedekes lerakodast, reszben az orrlegzes nehezitette valasat okozza.

A mandulagyulladas okai:
A mandulagyulladast legtobbszor bakterialis fertozesek okozzak, a folyamatra jellemzo az osszefolyo jellegu vagy pontszeru lepedek, aminek
kialakulasaban a kulonbozo  bakteriumok jatszanak szerepet. Annak ellenere, hogy ezekben az esetekben a garatmandula gyulladasat latjuk, a szervezet egeszet erinto gyulladasrol van szo. Ha a mandulagyulladast kovetoen 24 oran belul kiutesek is megjelennek a teljes testen, a skarlat angina fennallasa valoszinu, ebben az esetben a nyelv felszine is malnaszeru.

A  mandulagyulladasok hattereben nemcsak gennyesedes lehet, a virusos mandulagyulladasra a magas laz es az altalanos tunetek mellett legtobb esetben a lepedek hianya a jellemzo , a mandulak felszinen virusos holyagocskak jelennek meg. Az Ebstein Barr virus okozta mandulagyulladas eseten bar virusos fertozesrol van szo, lepedekkepzest is eszlelunk.


A mandulagyulladas kezelese
A betegsegre jellemzo az elhuzodoan magas laz, a nyak nyirokcsomoinak es lep extrem magnagyobbodasa, valamint a maj, mint nyirokszervek parhuzamosan eszlelheto megnagyobbodasa is. A gombas mandulagyulladas legyengult immunrendszerrel rendelkezo, vagy citosztatikus kezeles miatt legyengult betegeknel fordulnak elo.

A mandulagyulladas kezelese nagyon fontos, megfelelo kezelessel szovodmenymentesen gyogyul, de elofordul hogy a mandula korul talyog vagy akar az egesz testre kiterjedo fertozes (szepszis) alakul ki. Ebben az esetben a lokalis kezeles mellett szeles spektrumu antibiotikumra is szukseg van. A mandulagyulladas legtobbszor a gyermekeket erinti, ugy gyermeknel, mint felnottnel fontos ennek megfelelo kezelese, hogy elkeruljuk a tovabbi szovodmenyeket, mert a mandulagyulladasnak sulyos kovetkezmenyei is lehetnek.

Teli idoszakban fontos a szervezet immunitasat erositeni, hogy szervezetunk ellenallo kepessege megovjon bennunket a sulyos fertozesektol es annak szovodmenyeitol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.