Orvosi tanácsok

Az injekcio helyes beadasa – Orvosi tanacsok

Szerintem nincs olyan ember, aki ne tudna mit jelent az injekcio es, hogy ezzel kapcsolatban nagyon fontos a higienia betartasa, a szakmai tapasztalat, a gondos odafigyeles, hogy minden lehetseges komplikaciot es fertozest elkeruljunk.

Az emberi szervezet szamtalan karos, kulso hatasnak van kiteve, egy helytelenul, s nem normal higieniai korulmenyek kozott beadott injekcio utad adhat olyan fertozeseknek, amelyek szurassal kerulnek be a szervezetunkbe.

Nehany szakmai tanacs az injekciozassal kapcsolatban:

Regen, nehany evtizeddel ezelott nem hasznalhattunk egyszeri hasznalatra ,eldobhato fecskendot, hanem azokat hasznalat utan ki kellett fozni (sterilizalni).  Sajnos igy az ember nem lehetett biztos abban, hogy a korokozok ugy a fecskendobol, mint a tubol elpusztultak.
A mitol a legjobban felunk, azok a fertozesek, amelyek sajnos gyogyithatatlan betegsegek okozoi, mint peldaul: a Hepatitis C virusa, vagy a Hiv. Napjainkban mar ettol kevesbe kell tartanunk, hiszen a patikabol csekely osszeg elleneben tudunk vasarolni steril tut es fecskendot. Arra nagyon figyeljunk oda, hogy a tu es a fecskendo bontatlan legyen, tehat ne legyen serules a csomagolason, mert az mar nem biztos, hogy steril.

Injekciozas elott fontos lefertotleniteni (erre legjobb egy alkoholos vatta hasznalata) mind az ampullat, mind pedig azt a borfeluletet ahova adjuk az injekciot. Minden injekcio mas, vannak antibiotikumok, gyulladascsokkentok, vitaminok, fajdalomcsillapitok, gorcsoldok, olajos es nem olajos injekciok, amelyek beadasa nagy szakmai tudast, s tapasztalatot kovetel, mert egy nem helyesen beadott injekcio sulyos kovetkezmenyekkel is jarhat! Mindig a megfelelo fecskendot es tut kell kivalasztanunk, mindig meg kell hataroznunk azt a helyet ahova az injekciot be kell adjuk, ez lehet farizom, combizom esetleg vallizom.


Aztan jon az injekcio szakszeru beadasa: 
Az injekcio beadasahoz ket tut hasznaljunk, az egyik legyen a felszivotu, a masik pedig a beadashoz, ez pedig azert, mert a felszivotu hegye konnyen megserul, s igy a tu nehezebben megy at a bor feluleten, ami fajdalmat is okozhat. Az ampulla tetejet le kell torni (persze elotte ne felejtsuk lefertotleniteni), aztan lassu, egyenletes mozgassal szivjuk fel a megfelelo mennyiseget a fecskendobe. A tu csereje utan a fecskendoben maradt levegot ki kell nyomni, addig amig a felszivott anyag a tun keresztul nem megy.

– Mindig lazitsuk el azt a teruletet ahova az injekciot be kell adni.
– A tut hirtelen, gyors mozdulattal szurjuk be tovig a celterulettel merolegesen, ez azert fontos, mert igy a beteg kevesbe erzi a szurast, ha lassan hatol be a tu erezni es hallani fogjuk, ahogy athatol a boron.

A legfontosabb!!!
Egy olajos injekcio bedasara nagyon oda kell figyelni, mert nem kerulhet verbe, sok esetben izomba szurassal is egy eret talahatunk, s hogy megbizonyosodjunk errol a fecskendo karjat vissza kell huzzuk, s ha ver kerul a fecskendobe azonnal huzzuk ki a tut, vagy valtoztassuk meg a helyet, ez azert fontos, mert ha olajat vagy levegot fecskendezunk egy erbe, tudoembolia lephet fel, ami sajnos halalos is lehet.
– Hatarozott, folyamatos mozdulattal fecskendezzuk be az oldatot.
– Huzzuk ki a tut, miutan az injekciot beadtuk.
– Injekciozas utan fertotlenitsuk le a teruletet.
– Az elhasznalt fecskendot es tut dobjuk az erre a celra megfelelo helyre, amelyet kesobb szakszeruen semmisitenek meg .Ne dobjuk olyan helyre az elhasznalt fecskendot, ahol mas is erintkezhet, esetleg megfertozodhet vele!

Meg nehany jo tanacs:
– Soha ne hasznaljunk egy fecskendot ketszer!
– Az injekciot mindig szakemberrel adassuk be!
Barmilyen problemank adodik, azonnal kerjunk orvosi segitseget, mivel az injekciozas veszelyes fontos alapveto dolgokat tudni, hogy elkeruljuk, s idoben megoldjuk a problemakat,barmilyen rosszullet eseten kozolje a mentosokkel milyen injekciot szed es milyen formaban (foleg embolia eseten nagyon fontos).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.