Orvosi tanácsok

A legjobb szulesi forma – Termeszetes szules vagy csaszarmetszes?

Ma mar vilagviszonylatban egyre nagyobb aranyban segitjuk csaszarmetszessel  vilagra gyermekeinket. A mutetek szamanak novekedesehez sok tenyezo vezet, az egyik es talan nem is a legjelentosebb oka a kesobbi eletkor, amely tobb szovodmenyhez vezet.

Egy masik ok, hogy a nok nem keszulnek fel elegge  es nem szamolnak kello sullyal a szulesi fajdalmakkal. Sok olyan kismama van, aki eleve ugy dont, hogy csaszarmetszessel akar szulni , ha a mutet  nem is indokolt, mert felnek a huvelyi szulestol. Azok a kismamak, akik nemsokara fognak szulni, vagy eppen gyermeket terveznek sok mindent  kell atgondolniuk a szulessel kapcsolatban , mert aki ugy gondolja, hogy a csaszarmetszes simabb ugy, mint a  huvelyi szules az nagyot teved. A muteti beavatkozast kovetoen a kismamanak  12 oraig vizszintes fekves javasolt.

Akovetkezo napokban a kismama tobb fajdalomra, lassabb felepulesre szamithat, hiszen nem csak egy egyszeru csaszarmetszesrol van szo, hanem egy hasi mutetrol.  A csaszarmetszesek soran elofordulhat meg belserules , hasi verzes, osszenoves , holyagserules, a kesobbiekben hasi fajdalmak, amelyek gyakorisaga  a tovabbi mutetek soran csak fokozodik. Altalaban nem az elso mutet utan jelentkeznek a gondok, hanem a masodik, harmadik sokadik hasi mutetkor szamithatunk ezekre.

Eletre szolo elmeny csalodottsag nelkul:

 A szules egy no eleteben a legnagyobb esemeny, micsoda orom es buszkeseg egy no szamara, hogy igenis kepes volt gyermeket huvelyi uton megszulni . Sokan a fajdalomtol tartanak leginkabb, de melyik a fajdalmasabb , a termeszetes uton torteno szules vagy a csaszarmetszes? Ezt csak az tudja igazan, aki mindket uton hozott vilagra gyermeket. Ma mar az epiduralis erzestelenites segitsegevel lehetosegunk van sokkal kevesebb fajdalom aran is termeszetes uton szulni.

Csaszarmetszest kovetoen:

A  mutet utan sok problema jelentkezhet peldaul a muteti heg szetvalasa , masodik es harmadik csaszarmetszes utan pedig egyre tobb szovodmenyre kell szamitani. A  muteten atesett nok a kovetkezo terhesseguknel is szamithatnak ujabb csaszarmetszesre.

A mutet sok esetben elkerulhetetlen:

A csaszarmetszest  egyes veszelyallapotok elharitasara vegzik, hogy ezzel az anyat vagy a magzatot vedjek, de elofordul az is, hogy mind az anyat, mind a magzatot veszely fenyegeti. Ma mar a veszelyhelyzetek megelozese erdekeben tervezett csaszarmetszesre kerul sor, ezt indokolhatja az anya egyes betegsegei, a mehen vegzett korabbi mutetek, vagy a szulocsatornaban levo szulesi akadalyok. A  magzat allapota is indokolhatja a muteti beavatkozast, mint peldaul fenyegeto oxigenhiany, a lepenyi elegtelenseg, illetve egyes magzati betegsegek miatt is celszeru  a mutet.

Csaszarmetszest eletmento cellal is vegeznek legyen szo akar a magzatrol, akar az anyarol, a kismama eletet todovizenyo, szivelegtelenseg illetve sulyos verzes fenyegetheti, mig a magzatet koldokzsinor eloeses vagy harantfekves, illetve hirtelen fellepo oxigenhiany. Mindkettojuk eletet veszelyeztetheti meg az eclampsia, a terhessegi mergezes, a mehrepedes, az elol fekvo lepeny vagy a lepenylevalas.

Gyakran nincs eletveszelyes allapot a mutet megis mind a magzat, mind az anya egeszseget szolgalja. Ide sorolhato a fajasgyengeseg vagy a mas okbol elhuzodo szules, ha tul nagy a baba, illetve egyes ikerterhessegek eseteben is. Valasszuk gyermekunk es magunk szamara a legjobbat, a kockazatmenteset es csak indokolt esetben dontsunk, illetve dontson a szakember a mutet mellett.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.