Amit az afonyarol tudni kell

Mint tudjuk ketfele afonya letezik, voros afonya es fekete afonya. A fekete afonya kevesebb jotekony hatoanyagot tartalmaz, mint a voros afonya, ezert arban is igen kulonboznek. A fekete afonya legfontosabb osszetevoi tobbek kozott az antioxidansok: a kekes piros szint ado antocianok, leukoantocianok, proantocianok, flavonolok es szarmazekaik.

Az antocianok serkentik a kollagenszintezist, ami a kotoszovetek es bor egeszsegehez elengedhetetlenek. Keringest serkento es antibakterialis hatasuk is van, ezek mellett erositik az immunrendszert, s a szemre is jo hatast gyakorolnak.

A szervezet minden reszen serkenti a kapillaris erek verellatasat, s mint ilyen a szemfenek erhalozatat epen tartva kozvetetten es kozvetlenul is segit az ideghartya regeneralodasaban. E hatasat a masodik vilaghaboruban az angol pilotak fedeztek fel, eszrevettek, hogy amikor afonya lekvart fogyasztottak sokkal elesebb volt a latasuk. Az afonyalekvar a nagy igenybevetelnek kitett szemnek is nagy hasznara lehet ,sot a cukorbetegek retinajat is vedi.

Az afonyabogyo tartalmaz meg novenyi rostokat ado pektint, katekineket, gyumolcssavakat es cukrokat is. A szaritott afonya nagyon hatasos a hasmenes kezeleseben, fokent gyermekeknel, de foginygyulladas, szajnyalkahartya es torokgyulladas eseten is.

Frissen pedig a bogyok inkabb hashajto hatast fejtenek ki, a nepi gyogyaszat cukorbetegseg elleni szerkent is szamon tartja. A fekete afonya lassitja a szervezet oregedesi folyamatat, fogyasztasa ajanlott az oregedessel jaro Alzheimer es Parkinson kor kialakulasanak megelozesere es kezelesere.

Az afonya fogyasztasa ezek mellett segit megorizni a testi es szellemi frisseseget es jo emlekezokepesseget. Ertekes hatoanyagai a levelekben is megtalalhatok, teaja epe es holyagbantalmak eseten jotekony vesetisztito, s a vercukorszintet is csokkneti. A menstruacios zavarok es reumatikus problemak kezeleseben is hatasos.

A feketeafonya kivonatanak gyogyhatasa a kovetkezo teruleteken nyilvanvalo:
– mikrocirkulacio,
– a szem es latas egeszsege,
– a kapillaris erek erositese muteti beavatkozas elott,
– megpattant hajszalerek es visszertagulas kezelese.
A feketeafonyat gyomorfekely bantalmak kezelesere is hasznaljak, jotekony hatasa lehet olyan gyomorfekelyek eseteben ,melyeket gyomorsav, stressz illetve gyulladascsokkento gyogyszerek ideznek elo.

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.