Amit az afonyarol tudni kell

Mint tudjuk ketfele afonya letezik, voros afonya es fekete afonya. A fekete afonya kevesebb jotekony hatoanyagot tartalmaz, mint a voros afonya, ezert arban is igen kulonboznek. A fekete afonya legfontosabb osszetevoi tobbek kozott az antioxidansok: a kekes piros szint ado antocianok, leukoantocianok, proantocianok, flavonolok es szarmazekaik.

Az antocianok serkentik a kollagenszintezist, ami a kotoszovetek es bor egeszsegehez elengedhetetlenek. Keringest serkento es antibakterialis hatasuk is van, ezek mellett erositik az immunrendszert, s a szemre is jo hatast gyakorolnak.

A szervezet minden reszen serkenti a kapillaris erek verellatasat, s mint ilyen a szemfenek erhalozatat epen tartva kozvetetten es kozvetlenul is segit az ideghartya regeneralodasaban. E hatasat a masodik vilaghaboruban az angol pilotak fedeztek fel, eszrevettek, hogy amikor afonya lekvart fogyasztottak sokkal elesebb volt a latasuk. Az afonyalekvar a nagy igenybevetelnek kitett szemnek is nagy hasznara lehet ,sot a cukorbetegek retinajat is vedi.

Az afonyabogyo tartalmaz meg novenyi rostokat ado pektint, katekineket, gyumolcssavakat es cukrokat is. A szaritott afonya nagyon hatasos a hasmenes kezeleseben, fokent gyermekeknel, de foginygyulladas, szajnyalkahartya es torokgyulladas eseten is.

Frissen pedig a bogyok inkabb hashajto hatast fejtenek ki, a nepi gyogyaszat cukorbetegseg elleni szerkent is szamon tartja. A fekete afonya lassitja a szervezet oregedesi folyamatat, fogyasztasa ajanlott az oregedessel jaro Alzheimer es Parkinson kor kialakulasanak megelozesere es kezelesere.

Az afonya fogyasztasa ezek mellett segit megorizni a testi es szellemi frisseseget es jo emlekezokepesseget. Ertekes hatoanyagai a levelekben is megtalalhatok, teaja epe es holyagbantalmak eseten jotekony vesetisztito, s a vercukorszintet is csokkneti. A menstruacios zavarok es reumatikus problemak kezeleseben is hatasos.

A feketeafonya kivonatanak gyogyhatasa a kovetkezo teruleteken nyilvanvalo:
– mikrocirkulacio,
– a szem es latas egeszsege,
– a kapillaris erek erositese muteti beavatkozas elott,
– megpattant hajszalerek es visszertagulas kezelese.
A feketeafonyat gyomorfekely bantalmak kezelesere is hasznaljak, jotekony hatasa lehet olyan gyomorfekelyek eseteben ,melyeket gyomorsav, stressz illetve gyulladascsokkento gyogyszerek ideznek elo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.