Orvosi tanácsok

Az orrverzes (epistaxis) okai

Szerintem nincs olyan ember, akinek eleteben legalabb egyszer ne lett volna orrverzese. Sokan nincsenek tisztaban azzal, hogy mit is jelent ez valojaban, mitol lehet orrverzesem. Pedig ezt igen komolyan kell venni, mert az orrverzesnek tobb oka is lehet, amit orvosolni kell. Az orrverzes a felso legutak verzesei, az orrnyalkahartyaja arterias es venas erekben gazdag ellatottsagu, amely elosegiti az orrverzes gyakorisagat es ismetlodeset.

Az orrverzesnek tobb oka is lehet, de melyek azok a tenyezok, amelyek kivalthatjak?
Arrol mar biztosan mindenki megbizonyosodott, hogy ha az orr feluletet vagy tajekat utes eri, rogton elindul az orrunk vere, ez gyakori eset, fokent sportolok koreben, de ettol fuggetlenul mindenkit erhet kulso trauma altal eloidezett orrverzes.

Kulso trauma altal eloidezett orrverzes
Balesetek kovetkezteben igen gyakori az orr csontos-porcos torese es serulese, de kisebb fizikai behatas is okozhat orrnyalkahartya serulest. Amikor az orrunkat piszkaljuk is ez tortenik, megserthetjuk az orr nyalkahartyajat azzal is ha eroteljesen tisztitjuk. Orrverzest idezhetnek meg elo idegen testek az orruregben, a kronikus, allergias orrnyalkahartya-gyulladas, amely az erek koros tagulasahoz es ez altal verzeshez vezethet.

Szamos kornyezeti hatas is okozhat orrverzest, a magassagban valo tartozkodas is lehet kivalto tenyezo az alacsony legnyomas miatt. A fokozott erokifejtes, nehez fizikai munka hatasara az orrnyalkahartya erei megpattanhatnak a megnovekedett venas nyomas miatt. Az alacsony nedvessegtartalmu levego szaritja az orr nyalkahartyajat, ezaltal az orrnyilasban pork kepzodik es ennek tisztitasa kozben serulhetnek a felszinesen futo erek.

Felso leguti fertozesek okozta orrverzes
Kohogessel, tusszogessel, nyalkahartya-duzzanattal jaro leguti fertozesek is okoznak orrverzest, de a skarlat es kanyaro virushatasnak koszonhetoen gyulladnak be a bor es nyalkahartya kapillarisok, amelyek orverzest idezhetnek elo.

Baranyhimlo kovetkezteben a nyalkahartyakon megjeleno kiutes okozhat orrverzest. Akut fertozesek soran a rohamokban jelentkezo, eroltetet kohoges illetve koros allapotok, mint peldaul a szamarkohoges is hajlamositanak orrverzesre. Ide sorolhatok meg a hematologiai betegsegek, az akut leukemia, a veralvadasi zavarban szenvedok (hemofilia) a verlemezkek szamanak csokkenese vagy funkciozavara elso tunete lehet az orrverzes.

Ezek mellett orrverzest okozhatnak meg:
-maj es veseeelegtelenseg
-er es keringesi betegsegek (erelmeszesedes)
-magas vernyomas
-tumorok hatasara jelentkezo orrverzes
-erfalgyengeseg, eranomalia, errendszeri elfajulas
-erszukuletben (arterioszklerozis) szenvedok
-C vitamin hianya miatt az erfal gyengulese okoz orrverzest.

Bizonyos gyogyszerek mellekhatasai is felelosek az orrverzesert:
Sziv es errendszeri megbetegedseben szenvedok  veralvadasgatlo gyogyszereket szednek, ezek mellekhatasai okozhatnak verzest. Ezek normalis adagolasa meg nem jelent gondot, de ha valamilyen betegseg megvaltoztatja a felszivodo gyogyszer mennyiseget, spontan verzes lephet fel.  Az aszpirin( acetilszalicilsav) verhigito hatasa meggatolja a verben uszo verlemezkek (trombocitak) osszecsapodasat ezzel megakadalyozva a verrogok kialakulasat.

Ez a gyogyszer kivaloan alkalmas meg megfazasok, fajdalom, gyulladasok csokkentesere, reumatikus problemak kezelesere, de ezzel ellentetben okozhat verzest, kulonosen azoknal, akiknek verzekenysegi hajlamuk van. Eppen ezert az aszpirin szedesevel legyunk nagyon ovatosak es azoknak, akiknek rendszeresen szedniuk kell az aszpirin keszitmenyeket, idokozonkent vegezzenek el egy laboratoriumi vizsgalatot a trombocitaszam ellenorzese vegett, hogy elkeruljek ezeket a spontan jellegu kissebb vagy nagyobb verzeseket.

Az orrverzes ferfiaknal gyakoribb, mint a noknel! A nok eseteben  terhesseg es  menstruacio ideje alatt is jelentkezhet orrverzes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.