Nationale

Declarația șefei DNA care poate ARUNCA în AER sute de DOSARE

Declarația șefei DNA cu privire la posibilitatea de a contraface vocea unei persoane aruncă în aer sute de dosare bazate pe interceptări, consideră președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, preotul Chris Terhes. Acesta spune că, dacă afirmațiile Laurei Codruța Kovesi se dovedesc adevărate, atunci toate dosarele DNA bazate pe interceptări telefonice sau ambientale se prăbușesc.

„Kovesi a aruncat în aer toate interceptările din dosarele penale. Poate fără să își dea seama, Kovesi a compromis toate dosarele penale cu interceptări, admițând în interviul pe care l-a oferit ziare.com că exista programe care pot genera cuvinte spuse EXACT cu vocea unei persoane, care apoi pot fi inserate într-un discurs al acelei persoane pentru a-l incrimina”, scrie Chris Terhes pe Facebook.

Dialogul la care face referire este următorul:

Vă sunt atribuite niște formulări să le zicem colocviale: „manca-ți-aș”, „curul pe dosare”, „decapați”? Ați spus așa ceva?Categoric nu. Nu am folosit aceste expresii. Dar daca nu le-ati spus, cum de se aud totusi cu vocea dvs? E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile și pe Internet cu ajutorul cărora poți să faci așa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii. Ați expertizat înregistrarea? În cadrul dosarului penal s-a dispus o expertiză tehnică. Nu pot să dau detalii pentru că ea va constitui probă la dosar”.

Chris Terhes spune că, „până acum s-a mai dovedit că există interceptări compromise pentru ca transcrierea pe hârtie a celor spuse/înregistrate nu a fost conformă. Acum, însă, șefa DNA admite implicit că există programe prin care se poate genera VOCE care să fie EXACT/IDENTICĂ cu a persoanei țintă”.

„Iar această susținere nu este făcută de oricine, ci de un procuror șef al unei structuri de parchet care cere arestarea și condamnarea oamenilor pe bază de interceptări, mai comentează președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, care adaugă că, „pe cale de consecință, din acest moment orice avocat dintr-un dosar penal cu interceptări poate invoca afirmațiile lui Kovesi pentru a-și apăra clientul, spunând că ceea ce se aude pe întergistrări nu e vocea persoanei acuzate, ci e voce generata de computer”.

„Iar ca să-și întărească apărarea, avocatul o și poate chema pe Kovesi în instanță ca martor, să explice judecătorilor cum e cu aceste programe care generează voce conformă cu a unei persoane. Fără să își dea seama, Kovesi a deschis o cutie a Pandorei”, încheie Terhes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.