Kotohartyagyulladas (Conjunctivitis)

Ha valakinek kotohartyagyulladasa van ugy erzi,mintha szemeben lenne valami,ebredeskor a szemek osszeragadnak,a szem feher resze rozsaszinesen elszinezodhet es a lataselesseg is romolhat. A kotohartyagyulladas a szemhej es a szemgolyo egy reszet fedo attetszo hartya (conjunctiva) gyulladasos vagy fertozeses megbetegedese.

A kotohartya-gyulladast bakterialis, virusos fertozes illetve alergias reakcio okozhat. A kotohartyagyulladas leggyakoribb tunetei a kovetkezok:

– Az egyik vagy mindket szem kipirosodasa.

– Az egyik vagy mindket szem viszketese.

– Homalyos latas,fenyerzekenyseg,konnyezes.

– A szem valadekozasa illetve idegen test erzese egyik vagy mindket szemben.

– A kotohartyagyulladas egy fertozo betegseg, ezert fontos a korai diagnozis es kezeles,foleg kozossegben elok s tartozkodok eseteben, masokat is konnyen megfertozhetunk.

                                                           A kotohartyagyulladas lehetseges okai:

  • VIRUSOK ES BAKTERIUMOK:

A virus okozta kotohartyagyulladas a szem vizes vagy nyakos valadekozasa,mig a bakterialis eredetu gyulladas soran altalaban vastagabb,sargas-zoldes valadek termelodik.

– A kotohartyagyulladas mindket formaja fertozo,a bakterialis fertozes gyakoribb gyerekeknel,mint felnotteknel.

– Allergia

– Az allergias kotohartyagyulladas mindket szemet erinti,a gyulladas egy allergizalo anyagra peldaul pollenre adott valaszkent alakul ki.

– Amikor allergias kotohartyagyulladasrol beszelunk a beteg szeme eroteljesen viszket es konnyezik.

  • VEGYSZER ES IDEGEN TEST:

Vegyszer illetve idegen test is okozhat kotohartya-gyulladast. Ilyenkor altalaban sem nyak,sem genny nem urul a szembol. Neha a szem kitisztitasa es atmosasa elegendo ahoz, hogy megszuntessuk a vegyszer okozta irritaciot illetve az idegen testet eltavolitsuk.

  • A KOTOHARTYAGYULLADAS KEZELESE:

Bakterialis fertozes eseten anibiotikumos kezeles ajanlott,a fertozes igy nehany napon belul megszunik.A virusos kotohartya -gyulladas nem ad valaszt az antibiotikumos kezelesekre, ezert nincs ra szukseg, a gyulladas egyes tunetei recept nelkul kaphato gyogyhatasu keszitmenyekkel csokkenthetok.

  • HOGYAN ELOZHETO MEG A GYULLADAS TERJEDESE?

A kotohartya-gyulladas terjedesenek ,megelozesenek legjobb modja a higienia, s ha a diagnozist mar felallitottak a kovetkezo tanacsokat erdemes megfogadni:

-Alapos es gyakori kezmosas.

-Naponta cserelje torolkozojet,es ne hasznaljon kozos torolkozot massal.

-Gyakran cserelje parnahuzatat.

-A szemfestek es egyeb kozmetikumok hasznalata tilos,fokozhatja a gyulladas folyamatat s ezzel egy idoben lelassithatja a betegseg gyogyulasat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Facebook Page -