Nationale

Ministerul Muncii: în România vor exista trei categorii de salarii minime!

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară garantat în plată se va majora, conform proiectului elaborat de Ministerul Muncii și va fi cu 17,6% mai mare, în comparație cu decembrie 2022. La momentul actual, salariul minim brut este de 2.550 de lei, dar angajatul rămâne în mână doar cu 1.524 de lei. În prezent, 1,3 milioane de angajați din România primesc salariul minim pe economie, potrivit Hotnews.

Salariul minim net clasic se va raporta la economie. Este vorba despre suma de 3.000 de lei brut, din care 200 de lei nu vor fi taxați pentru contribuția și impozitul pe venit. Așadar, un salariat care se încadrează în acest venit ar urma să primească în mână 1.863 de lei.

O problemă se întrevede în cazul în care în aceeași fabrică sunt doi angajați în care unul primește salariul minim brut de 3.000 de lei, iar celalalt, suma de 3.100 de lei. Cel de-al doilea ar avea un venit net de 1.830 de lei, mai exact sub cel care are salariul minim. În acest caz, angajatorul va trebui să găsească o soluție. Fie va mări salariul angajatului, fie îl va duce pe salariul minim, ceea ce ar reprezenta o pierdere pentru stat din punct de vedere al încasării taxelor.

Salariul minim în construcţii

Guvernul a transmis că pentru aria construcțiilor, salariul minim se va ridica la 4.000 de lei brut, în creștere considerabilă față de 3.000 de lei, cât este astăzi. Totodată, acest sector beneficiază și de alte facilități.

De exemplu, nu se plătesc contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii. Așadar, un salariat din acest domeniu va primi în mână 3150 de lei.

Se poate concluziona așadar că Executivul vrea să obțină mai mulți bani la Pilonul I de pensii (dacă tot nu încasează din impozit pe venit și contribuția la sănătate). Așadar, în loc de 638 lei, cât ia statul în prezent de la cei 3.000 de lei, va lua 850 lei.

Salariul minim în agricultură

În aria de agricultură, precum și în cea a industriei alimentare, salariul minim brut nu va crește. Va rămâne la fel, mai exact 3.000 de lei, dar cu aceleași facilități ca în cazul construcțiilor (așa cum avem și la momentul actual). Mai concret, fără impozit pe venit, contribuția la sănătate și eventual, pilonul II de pensii.

Mai precis, un angajat din agricultură sau din industria alimentară va primi în mână un salariu de 2.362 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.