Nationale

Serviciul secret al Ministerului de Interne, face o dezvăluire bombă: Și serviciul ”Doi și-un sfert” ne ascultă telefoanele!

Comisarul Remus Șpan, fostul șef al ”interceptărilor” la serviciul secret al Ministerului de Interne, face o dezvăluire bombă: Și serviciul ”Doi și-un sfert” ne ascultă telefoanele, mai mult decât credem.  Mirajul interceptărilor de comunicații telefonice și nu numai, aceasta este miza controlului politic asupra serviciului secret al Internelor. Legislația este în continuare confuză și permite și altor instituții, nu doar SRI, să dețină aparatură de interceptare. Fostul „Doi și-un sfert” pare că deține astfel de echipamente.

Fostul șef al „interceptărilor” de la acest serviciu, Remus Șpan, a povestit cum se interceptau telefoanele în perioada în care a condus Diviziunea Tehnică a actualei Direcții Generale de Protecție Internă, potrivit Romania Libera. Fosta unitate „Doi și-un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), a fost în tot timpul controlată de politicienii aflați la putere, dar blamată de cei din opoziție.

Temuta unitate codificată 0215 a fost înființată în anul 1990, la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu. Opt ani mai târziu, a fost desființată printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare al Țării. Atunci, activitatea serviciului secret al ministerului de Interne a fost catalogată drept o formă mascată de poliție politică.

La scurt timp, însă, serviciul secret a fost reînființat. De-a lungul ultimilor 27 de ani, au existat acuzații publice că ofițerii „Doi și-un sfert” au ascultat ilegal telefoanele unor politicieni și ziariști.

Remus Șpan este fost șef al „interceptărilor” de la „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, dar și fost șef adjunct al Direcției Generale Anticorupție din MAI. Acesta a fost angajat de Gabriela Firea la Direcția Corp Control a Primarului, apoi a fost pus pe liber, acum două săptămâni. Firea a angajat-o și pe Laura Diana Șpan, soția comisarului, ca director la Centrul de Cultură “Palatele Brâncovenești”. Apoi a numit-o direct în Consiliul de Administrație al companiei Municipale Imobiliara București SA.

Fostul șef al „interceptărilor” de la „Doi și-un sfert”, Remus Șpan, a fost prins de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-o afacere penală. În septembrie 2013, a fost acuzat de complicitate la trafic de influență în formă continuată, în dosarul de corupție al lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vinerea trecută legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului DIPI rolul premierului și avizul CSAT.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne” scrie realitatea.net. Mai exact, dacă înainte era nevoie ca șeful DIPI să fie numit de către premier la propunerea ministrului de Interne, de acum ministrul are mână liberă. Astfel, rolul premierului a fost eliminat. Iar odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, va dispărea și avizul CSAT din procedura de numire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.